KORONA I DJETINJSTVO Umjesto razigranosti i bezbrižnosti, govorne smetnje, mucanje...

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Turbulentna 2020. odrazila se na psihičko i fizičko zdravlje cijelog čovječanstva, ali i mališana, koji su ovih dana sjeli u školske klupe. Tako struka upozorava da dio školaraca, umjesto bezbrižnosti i dječje radosti, već sada ima probleme s mentalnim zdravljem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Psiholog Marko Romić kaže da to nije iznenađenje.

"Nije čudo što imamo sve više djece koja imaju različite probleme na planu mentalnog zdravlja. Djeca osjećaju, a većina njih razumije sve ovo što se oko njih događa. Ako izuzmemo sve druge objektivne okolnosti, u zadnje dvije godine imamo problem pandemije koja je pravila i još uvijek pravi puno problema odrasloj populaciji, a i samoj djeci na direktan način. Djeca su bila uskraćena za normalno funkcioniranje, pohađati vrtiće, škole, družiti se, i napravljena im je velika šteta", kaže Romić.

Općenito dodaje da su djeca i mladi pretrpjeli najveću štetu zbog pandemije. Iako oni nisu bili izravno ugroženi u smislu odlaska u bolnice, oduzeti su im uvjeti nužni u njihovim razvojnim fazama.  

"Puno djece ima s govornim poteškoćama, smetnjama govora i mucanjem. Jedan broj djece ima problem na planu socijalizacije. Jedan dio njih ima problem na planu odvajanja od kuće i obitelji. To su neki najčešći problemi koji se javljaju. Djeca osjećaju atmosferu oko njih i stanje u kojem se nalaze njihovi roditelji. Toga moramo biti svjesni."

Kada se javi problem, vremena za čekanje nema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Roditelji odmah trebaju zatražiti stručnu pomoć. Ne smije se čekati da se problem sam riješi. Imamo stručne službe koje mogu kvalitetno odgovoriti na ovakve probleme na roditeljima je da traže stručnu pomoć", zaključio je Romić za Hercegovina.info.

Dodajmo i to kako smo Ministarstvu obrazovanja HNŽ još u prošloj školskoj godini poslali upit o broj psihologa u školama, kojih je očito potrebno još više, no odgovor na taj upit nikada nismo dobili.

Vezani članci