Kome vjerovati: Svojim očima ili FTV-u?

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
Bosanskohercegovački i svjetski mediji proteklog su vikenda objavili brojne analize i izvještaje o napadu na Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu. Gotovo svi izvještači i analitičari su se složili u jednom: bio je to planirani terorizam i atak na osoblje američkog veleposlanstva i građane BiH, odnosno Sarajeva, koji od bh. organa i institucija zahtijevaju iscrpnu analizu i mjere predostrožnosti. A šta je u medijskim izvještajima bilo različito i gdje su se spotakli društveno odgovorni medijski profesionalci?

Reporterski zanos Avde Avdića (FTV)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvo su se ovdašnje TV kuće pokušale, sa manje ili više uspjeha, igrati CNN-a, tj. biti prvi na mjestu događaja i unezvijerene građane informirati ili dodatno frustrirati izravnim prijenosom terorističkog napada. Uz odlične reakcije servisa Sense, TV Sarajevo i TV1, koji su prvi krenuli s izravnim prijenosom događanja, u cijelu priču su se dosta kasno uključile FTV i BHT, a RTRS nije ni bilo na vidiku. Kroz direktna javljanja, izvanredne emisije ili samo uključenja reportera, elektronski su mediji, svako na svoj način, pomogli građanima BiH da vlastitim očima vide i ušima čuju šta se događa ispred američkog veleposlanstva.

Iako je slika govorila više od tisuću riječi, novinari su opet imali potrebu nadići sami sebe i datu realnost. Terorist Mevlid Jašarević je u jednom trenutku ranjen, kratko vrijeme je bio nepomičan, a onda je počeo podizati glavu, što se jasno vidjelo na TV ekranima. Ipak, gledateljstvo je i dalje, što kajronima, što kroz javljanja TV reportera iz studija, uredno izvještavano o "jednom ubijenom teroristi" i "najmanje još dvojici pomagača" za kojima je policija, navodno, tragala u okolini Tehničke škole. Neustrašivi reporter FTV-a čak je krenuo izravno u epicentar "bitke" zajedno sa sarajevskim specijalcima (što smo mogli kasnije vidjeti u izvještaju u TV dnevniku), ali u toj svojoj neustrašivosti i reporterskom zanosu nije uspio vidjeti da je Jašarević živ i da nema nikakve potrebe za dodatnom dramaturgijom nad ovim događajima, dovoljno strašnim samim po sebi.

Kada je Vahid Ćosić, ravnatelj policije u Sarajevskom kantonu, za gledatelje TVSA demantirao ubojstvo teroriste, a kasnije o njegovom ranjavanju govorio i glasnogovornik MUP-a Irfan Nefić, građani su konačno bili umireni sposobnošću policije da bez brutalnog nasilja i profesionalno hladno zaustavi Jašarevićev pohod. Tek tada su se mogle početi smirivati i ubilačke strasti, rasplamsavane na forumima i među promatračima na ulici, jednoglasne u pozivu na "ubistvo svih kao što je Jašarević".

Piše: Borka Rudić - Oslobođenje

Vezani članci