KLJUČ U BRAVU Omiljeni čips iz BiH zatvara svoje pogone

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Tvornica čipsa “Marbo” zatvorila je svoje pogone u Laktašima i vratila Republici Srpskoj 537 hektara zemljišta u Cerovljanima kod Gradiške za koje su imali koncesiju, saznaje portal Capital.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je ugovor važio do kolovoza naredne godine, on je raskinut jer su vlasnici “Marba” odlučili zatvoriti tvornicu čipsa u Laktašima, pa je samim tim i prestala potreba za zemljom na kojoj se uzgajao krumpir, kao osnovna sirovina.

Riječ je o sporazumnom raskidu na koji je Vlada Republike Srpske dala svoju suglasnost.

Godišnje su bili u obavezi plaćati 60 maraka po hektaru ili oko 32.000 maraka.

Podsjećamo, tvrtka “PepsiCo” je u listopadu ove godine objelodanila kako proizvodnju čipsa sele u općinu Bački Petrovac u Srbiji.

Tvornica u Laktašima će biti rekonstruirana u centralni distributivni centar za cijelo tržište Bosne i Hercegovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novim planom predviđeno je da u Laktašima u radnom odnosu ostane 32 radnika, dok će njih 124 dobiti otpremnine.

Ako je nešto dobro u ovoj priči, onda je to da zatvaranjem tvornice makar poljoprivredni proizvođači nisu na gubitku, jer s njom nisu ni surađivali.

Predsjednik udruge povrtlara Republike Srpske Branko Mastalo kaže kako domaći povrtlari nisu surađivali s “Marbom” jer su oni imali posebne zahtjeve.

“Oni su imali tvrtku koja je samo za njih proizvodila krumpir jer su tražili posebne sorte uzgajane u posebnim uvjetima. Mi smo samo prve godine pokušali surađivati, ali jednostavno nije išlo. Bez obzira na to, ovo je veliki gubitak za općinu jer je riječ o poduzeću koje je radnicima isplaćivalo dobre plaće koje nisu kasnile”, kaže Mastalo.

Inače, prema saznanjima Capital-a upravo je problem sa sirovinom bio jedan od osnovnih razloga zašto je poznati brend odlučio preseliti svoju proizvodnju.

Naime, zemljište u Gradišci nije bilo zadovoljavajućeg kvaliteta, pa su se morali oslanjati na uvoz i komplicirane procedure.

Zbog toga su u više navrata tražili da zemljište u Gradišci zamjene za 136 hektara zemlje u Aleksandrovcu, u Laktašima, što se može vidjeti i u izvještajima Komisije za koncesije Republike Srpske.

Financijski izvještaji pokazuju kako je “Marbo” u posljednje dvije godine upao u probleme i napravio minus od 6,5 mikijuna maraka, bez obzira što su samo prošle godine imali prihode od nepunih 70 milijuna maraka.

Vezani članci