KANALIZACIJA Stiglo anonimno pismo, oglasio se i načelnik Gruda

I. Ćubela/Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Na adrese mnogih hercegovačkih medija obratio se "Žitelja Gruda", koji upozorava na fekalije koje teku Grudskim poljem.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naime, 2019. godine portali iz općine Grude su pisali o ekološkoj katastrofi u Grudama. U Grudskom polju se nalazila velika količina fekalija, nekoliko metara od naseljenih kuća. Nakon posjete lokaciji, dokumentirana je rijeka fekalija koja teče poljem", navodi se u pismu.

‘’28.02.2019. godine na temelju provedenog javnog natječaja sukladno odobrenim sredstvima Fonda za zaštitu okoliša F BiH, potpisan je ugovor za Prvu fazu sanacije Pročistača otpadnih voda s izvođačem E-Beganović d.o.o. Cazin u vrijednosti 215.981,73 KM, te se ovih dana očekuje ulazak izvođača u radove. Prva faza sanacije obuhvaća izgradnju rešetke za grubo odvajanje i izgradnju novog cjevovoda od pročistača do recipijenta,’’ kazali su 2019. godine iz komunalnog", ističe se.

"Danas je 27.03.2021. godine. U šetnji Grudskim poljem nailazim na veliki ponor Matice i vidim da je problem s kolektorom 'riješen’ na bizaran način. U privitku ovog maila šaljem Vam slike i video 'rješenja' ekološke katastrofe u Grudama koja je koštala, gore navedenih (Prva faza sanacije!!!) 215.981,73 KM", navodi 'Žitelj Gruda'.

Grudske fekalije su premještene s vidnog mjesta, na par metara dalje u veliki ponor Matice, a Gruđanin se zapitao sljedeće.

1.) S kojim je tokovima Matica vezana?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2.) Tko se truje grudskim govnima?

3.) Koliko ljudi treba oboljeti prije nego se oglase ekološke udruge i inspekcija?

4.) Tko je u džepove spremio (minimalno) 215.981,73 KM?

Načelnik Gruda Ljubo Grizelj na detalje iz pisma se nije očitovao, no zato je pojasnio što se radilo i radi na rješavanju pitanja otpadnih voda. 

"Projekt prve faze rekonstrukcije pročišćivača otpadnih voda je završen i uspostavljena je funkcija mehaničkog pročišćavanja otpadnih voda. U Proračunu za 2021. godinu predviđena su sredstva i osigurani izvori financiranja iz županijskih i federalnih potpora kao i vlastitih sredstava u iznosu između 450 i 500 tisuća maraka za realizaciju druge faze biološkog pročišćavanja otpadnih voda. Trenutno je u pripremi natječajna dokumentacije. Važna napomena je to da da se radi o projektu koji se odnosi na jednu petinu kućanstava na području općine Grude", rekao je kratko za Hercegovina.info Ljubo Grizelj.

Vezani članci