IZLAZE NA ULICU - U BiH ni NATO/EUFOR ne može naplatiti plaću, doprinose, topli obrok

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Odvjetnički ured Galijatović informirao je javnost o prosvjedima 1200 bivših zaposlenika NATO/EUFOR, koji su najavljeni za sutra na Ilidži. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naš odvjetnički ured je punomoćnik cca 1.200 bivših uposlenika NATO/EUFOR, te smo od svibnja mjeseca 2013. godine angažirani od strane bivših uposlenika iz svih nacionalnih kontingenata a radi naplate naknada iz radno-pravnih odnosa (doprinosi, regres, topli obrok, karta-prijevoz, otpremnina…). Do danas, po službenoj informaciji iz njihova ureda za odštetne zahtjeve, postoji preko 6 tisuća dostavljenih zahtjeva. Budući da sudovi u BiH nisu nadležni, anxom Daytonskog sporazuma, ugovoreni su postupci, prvo i drugostupanjski – pandan sudskim postupcima, a odluke donose mješovita povjerenstva, sastavljena od predstavnika NATO-EUFOR i domaćih sudaca (F BiH i RS)", naveli su.

U zadnje 2 godine nije održana skoro pa ni jedna sjednica mješovitog povjerenstva - prvostupanjski postupak, pravdajući to u većini vremena epidemijom koronavirusom (u jednom dijelu, na početku to je bilo objektivna i opravdana okolnost), ali od veljače 2020. godine pa do danas, a očigledno i sve do početka 2022. godine (pa i dalje),  vrlo male su mogućnosti da se kako sada stvari stoje ti postupci ikako provode a kamoli kontinuirano, dodaju dalje.

"Osim direktnog sudjelovanja članova povjerenstva, predstavnika poslodavaca, postoji i druge tehničke mogućnosti održavanja sjednica i to putem zoom, video call i na druge načine, što smo predložili prije godinu dana ali do danas nismo dobili nikakav odgovor! Što se tiče drugostupanjskih postupaka i održavanja sjednica Arbitražnog suda, njih je bilo jako malo te po našim pretpostavkama, ovi postupci bi trebali završiti ovakvim tempom oko 2040. godine", naveli su.

Dodaju da je još gora stvar po bivše uposlenike i podnositelje zahtjeva, činjenica da se ni jedna donesena odluka Arbitražnog suda, još od 2018. godine, kao konačna i izvršna, nije implementirala, niti je postupljeno po istoj.

"Stotine odluka naših klijenata čega implementaciju!! Podnijeli smo zahtjev i za prinudnu naplatu i opet ništa!? Kakva je korist i svrha vođenja postupaka, donošenja odluka ako se iste ne provode?", pitaju iz odvjetničkog ureda. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navode da stanje stanje sa postupcima i rješavanjem zahtjeva nisu bilo zadovoljavajuće ni prije pandemije, te su u više navrata tražili i molili od zapovjednika, pravnih savjetnika, te sudionika, da se postupci rješavaju ubraznim tempom, ali rezultati su izostali!

"Dakle, prije skoro 2 godine točnije 28.11.2019. godine, održan je zajednički sastanak sa zapovjednicima NATO i EUFOR sa suradnicima i našeg odvjetničkog ureda s druge strane, te smo na tom sastanku iznijeli 10-ak spornih točaka i zajednički dogovorili rješavanje, rokove, mogućnosti i sve ostalo! Od tada pa do danas skoro ništa nije implementirano niti smo dobili ni jedan službeni odgovor shodno zaključcima sastanka! Očigledno iz nekog razloga dogovorene stvari se ne implemetiraju!", dodali su. 

Inače, do sada su se bivši uposlenici 4 ili 5 puta samoinicijativno organizirali te su održali mirne prosvjede pred bazom, a očigledno da će ovi prosvjedi koji se pripremaju za 17. rujan biti do sada najmasovniji i najveći (odvjetnici procjenjuju da se već sada prijavilo negdje oko tisuću bivših uposlenika iz cijele BiH).

"Znamo da se organiziraju uposlenici iz Banja Luke, Mostara, Rogatice, Visokog… I naš odvjetnički ured će pozvati sve svoje klijente iz cijele BiH da se priključe prosvjedima jer je prosto pa nemoguća činjenica da članice Mirovne misije u BiH, koje su došle u BiH da bi zaustavile sukobe, promovirale civilizacijska i ljudska prava, sad su u biti promotori kršenja tih istih ljudskih prava", zaključili su. 

Vezani članci