Ispravnost hrane u BiH ista kao u zemljama u okruženju

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
Jedemo li stvarno desetljećima staro meso, kontaminiranu ribu, konzerve punjene otpadom, koji izazivaju strah kod kupaca? Odgovor su potražili novinari Večernjeg lista kod relevantnih osoba za sigurnost i kvalitetu hrane.

Osjetljivije svježe meso

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Mi imamo laboratorij i akreditaciju te možemo napraviti određene analize. Uglavnom vršimo analizu svježih animalnih proizvoda, koji su u pravilu osjetljiviji od konzervirane hrane. Podatke smo dužni dostaviti inspektoru te kupcu ili trgovcu koji traži analizu. Također možemo preporučiti što s tom hranom treba raditi. Dodajem, konzervirana hrana je u principu ispravnija od one u svježem stanju. U posljednje vrijeme, nitko nije tražio analizu konzervirane hrane, kako iz uvoza tako i one iz domaće proizvodnje, te tako nemam komentar na kakvoću konzervirane hrane, rekla je Andrijana Boras, voditeljica laboratorija pri Federalnom agromediteranskom zavodu u Mostaru.

Kao i u okruženju

Na osnovi podataka koje Agenciji dostavljaju laboratoriji nadležni za kontrolu hrane, u BiH se na godišnjoj razini uradi od 120.000 -150.000 1aboratorijskih analiza hrane. Prema podacima Agencije, u BiH je u 2011. godini, izvršena 141.641 analiza hrane, a postotak neodgovarajućih uzoraka je približno isti kao u zemljama okruženja i zemljama EU koje vrše procjenu rizika podrijetlom iz hrane. Jedini relevantan pokazatelj na osnovi kojeg se može argumentirano govorìti o zdravstvenoj ispravnosti i kvaliteti hrane su analitička izvješća o izvršenim laboratorìjskim analizama hrane, tvrdi Sejad Mačkić, ravnatelj Agencije za sigurnost hrane u BiH.

Vezani članci