Inzko: Posao u BIH još nije završen

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
Istovremeno, Inzko je naglasio da posao "još nije završen", te da zahtijeva neprestani angažman međunarodne zajednice kako bi bilo osigurano daljnje poštivanje Daytonskog mirovnog sporazuma i nastavak rada institucija.

Razgovori sa zvaničnicima SAD-a bili su prilika da se razmijene stavovi o situaciji u Bosni i Hercegovini prije predstojeće sjednice Vijeća za provedbu mira 22. i 23. svibnja u Sarajevu te prije obraćanja visokog predstavnika Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom sastanaka sa Williamom J. Burnsom, zamjenikom državne tajnice, te sa Samanthom Power, posebnom pomoćnicom predsjednika i višom direktoricom za multilateralne poslove i ljudska prava u Vijeću nacionalne sigurnosti, Inzko je rekao da je od ključnog značaja da SAD ostane čvrsto angažiran u BiH.

- Iako je nakon formiranja novog Vijeća ministara u februaru zemlja postigla napredak, još uvijek postoje značajni izazovi, naglasio je.

Govoreći o Mostaru, Inzko je ponovio da političke stranke trebaju da provedu presudu Ustavnog suda BiH i da usvoje ograničene promjene izbornog sistema u gradu, kako bi se općinski izbori u ovom gradu mogli održati u isto vrijeme kao i u ostalom dijelu zemlje.

Visoki predstavnik će nakon svojih sastanaka u prijestolnici SAD-a otputovati u New York, gdje će se u utorak obratiti Vijeću sigurnosti UN-a i predstaviti svoj polugodišnji izvještaj o provedbi Mirovnog sporazuma o Bosni i Hercegovini.

Fena

Vezani članci