Inzko najavio povlačenje suspenzije odluka SIP-a!

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

...odluka Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH kojom je poništen izbor dužnosnika vlasti u Federaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Vjerujem da će se Ustavni sud kad-tad izjasniti o tome, poslije čega ćemo razmisliti o daljim koracima - rekao je Inzko.

Piše:[Željka Dobrić | Glas Srspske]

On je 28. ožujka donio nalog kojim je suspendirao odluke SIP-a koje se odnose na validnost Doma naroda Parlamenta FBiH, te izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije. SIP je prije toga utvrdilo da izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH nije sproveden u skladu sa Izbornim zakonom BiH i poništila njihov izbor. Utvrdilo je i da nisu bili ispunjeni uvjeti za konstituiranje Doma naroda, jer izbori za ovaj Dom nisu sprovedeni u svih deset županija u skladu sa zakonom.

Bivši predsjednik FBiH Borjana Krišto i bivši ministar financija FBiH Vjekoslav Bevanda zatražili su od Ustavnog suda FBiH ocjenu zakonitosti i ustavnosti novoformirane federalne vlasti, ali su zahtjeve povukli poslije Inzkove intervencije.

Potpredsjednik HDZ-a BiH Marinko Čavara rekao je da je prvenstveno SIP nadležno za utvrđivanje legalnosti i legitimnosti vlasti u FBiH, a ne Ustavni sud FBiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Licemjerno je od visokog predstavnika da se na takav način odnosi prema institucijama, Ustavu i zakonima i da od Ustavnog suda FBiH traži da se izjasni o odredbama Izbornog zakona - rekao je Čavara.

On je dodao i da je prošlo više od 100 dana od kada je u FBiH formirana vlast, a da Ustavni sud, federalno i Tužiteljstvo BiH nisu reagirali na povrede ustava i zakona prilikom uspostave te vlasti.

- Očigledno je da u tim institucijama nema spremnosti da se pokrene to pitanje ili su pod strahom i prijetnjama, ali neka to onda kažu javnosti - rekao je Čavara.

Glasnogovornik HDZ-a 1990. Veso Vegar rekao je da bi Inzko mogao i prije odluke Ustavnog suda FBiH da povuče svoju odluku, jer nije sporno da je vlast u FBiH nelegalno formirana.

- Gdje su sve druge institucije ovog entiteta koje treba da brinu o ustavnosti i zakonitosti rada? Više je nego očigledno da se radilo o nasilnoj smjeni jedne i postavljanju druge vlade - rekao je Vegar i dodao da je to uzrok svih kasnijih problema, pa i nemogućnosti formiranja Vijeća ministara BiH.

Zahtjev

Federalno tužiteljstvo dobilo je u petak dopis iz Parlamenta FBiH kojim od njih traže da odgovore na pitanje poslanika HDZ-a Marinka Čavare šta su uradili povodom nezakonitog i neustavnog preuzimanja vlasti na nivou FBiH. Čavara je na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH održanoj 22. lipnja zatražio od Ustavnog suda, federalnog i Tužiteljstva BiH odgovor u vezi sa mjerama koje su preduzeli zbog nezakonitog i neustavnog preuzimanja vlasti na nivou FBiH. On smatra da je normalno da su te institucije dužne da zaštite ustavni i pravni poredak u FBiH i ispitaju situaciju.

Vezani članci