INSPEKCIJSKE KONTROLE Na gorivu uzimali i do 0,30 KM iznad dozvoljenog

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Benzinske crpke u Republici Srpskoj su, nakon što ih je nedavno posjetila inspekcija, cijene goriva morale spustiti i do 0,30 KM, potvrđeno je za InfoBijeljina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, Republička uprava za inspekcijske poslove i nadležna tržišna inspekcija su od 5. do 18. ožujka intenzivno kontrolirale da li benzinske crpke poštuju Uredbu o ograničavanju marže tijekom formiranja cijena tečnih naftnih derivata.

Tržišna inspekcija Inspektorata Republike Srpske imala je 129 kontrola poštivanja marže na naftu i naftne derivate, a u 71 slučaju utvrđene su neregularnosti. 

Kako je potvrđeno, na osnovu toga su postupajući inspektori izdali 142 prekršajna naloga u vrijednosti nešto većoj od milijun maraka.

Kada su u pitanju primjeri kršenja Uredbe, inspektori su zaticali različite situacije. 

“Tako je u jednom slučaju po dolasku inspektora zatečen ED 5 po cijeni od 2,96 KM, a poslije kontrole Uredbe poštivanja marže cijena je vraćena na 2,67 KM. Na drugoj pumpnoj stanici ED 5 prodavan je po tri KM, a po nalogu inspektora cijena je vraćena na 2,70 KM”, naveli su iz Inspektorata RS.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da podsjetimo, prema Uredbi, trgovcima koji na malo prodaju naftne derivate, propisuje se maksimalna maloprodajna marža u apsolutnom iznosu od 0,25 KM po litru derivata. 

U Inspektoratu je potvrđeno da je Tržišna inspekcija Republike Srpske angažirana u punom kapacitetu i nastavit će s kontrolama.

“Pozivamo trgovce da se pridržavaju Uredbe, jer su propisane kazne visoke, a svaki prekršaj će biti strogo sankcioniran. Za kršenje ove Urebe propisana je kazna za trgovca kao privredno društvo u iznosu od 10.000 KM, te za odgovorno lice 5.000 KM”, rečeno je portalu InfoBijeljina iz Inspektorata RS.

Vezani članci