In memoriam: Magistar Mate Boban 07.07.1997.-07.07.2017. godine

Vidi originalni članak

Pored toga što je bio utemeljitelj i predsjednik HZ-HB koja je imala za cilj zastupati legitimne interese hrvatskog naroda u BiH, mr. Mate Boban je bio prvi predsjednik Hrvatskog vijeća obrane i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga HVO.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema našem uvjerenju uloga mr. Mate Bobana trajno uklesana u povjesti hrvatskog naroda je uspostava Hrvatske Republike Herceg Bosne, čiji je on bio prvi i zadnji predsjednik i koja je bila prijelomna povijesna odluka, kada jedan suveren i konstitutivan narod koji je desetljećima stigmatiziran i obespravljen uzima sudbinu u svoje ruke.

Mr. Mate Boban je uistinu bio politički vizionar i nimalo nas ne čudi kako vrijeme odmiče politička ostavština i ciljevi koje je iza sebe ostavio mr. Mate Boban danas 20 godina poslije su jedini putokaz u kojem smjeru treba ići kada su u pitanju strateški nacionalni interesi hrvatskog naroda u BiH.

Naša Udruga organizatora otpora HVO u BiH posebno njeguje sjećanje na našeg viteza Matu Bobana i neizmjerno smo ponosni što smo pod istim stijegom svjedočili djela bez kojih danas ne bi bilo niti Republike Hrvatske niti Bosne i Hercegovine kao nezavisnih i međunarodno priznatih država.


UDRUGA ORGANIZATORA
OTPORA HVO U BiH
brigadir Jadran Topić

Vezani članci