IDDEEA: Biometrijske putovnice se ne ukidaju

Vidi originalni članak

Iz ove agencije su dematirali i medijske navode da će biti ugrožena zaštita i stupanj sigurnosti ovih dokumenata pa samim time i mogućnosti njihovog lakšeg falsificiranja. Ove informacije su nazvali "neutemeljenim, neprovjerenim i netočnim".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako navode, Pravilnikom o izmjenama i dopunama Pravilnika o obliku, sadržaju i minimalnim zaštitnim elementima putovnice, diplomatske i službene putovnice, koji je usvojen u prosincu prošle godine, ne mijenjaju se elementi zaštite i stupanj sigurnosti putovnice.

"Građanima Bosne i Hercegovine će se i dalje izdavati biometrijske putovnice treće generacije (SAC putovnice) sa svim elementima zaštite na koje upućuju regulative Europske unije, međunarodni standardi i preporuke, kao i ICAO dokument 9303.

Pautovnica će i dalje imati elektronski memorijski čip u kojem će se nalaziti svi biometrijski podaci. Ovo je najefikasniji oblik zaštite protiv krađe identiteta i falsificiranja, ali i najvažniji sigurnosni element dokumenta", navodi se u priopćenju.

U Agenciji navode da se izmjenama ovog pravillnika ne mijenja sništa značajno osim što se omogućava uvođenje i drugih tehnologija personalizacije te otvara mogućnost za veću konkurentnost i potencijalni broj ponuđača prilikom procedure nabavke putnih knjižica.

Dosadašnji pravilnici su, navode, prilično limitirali tehnologiju personalizacije ovog dokumenta, što je dovelo i do zastoja u procesu nabavke putnih knjižica koji je u tijeku, a na što je upozorio i Ured za razmatranje žalbi BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Upravo je zbog ograničavanja konkurencije nabavke obrazaca osobnih dokumenata IDDEEA prethodnih godina bila predmet posebnog interesovanja Ureda za reviziju institucija BiH i pravosudnih institucija jer nije bila u potpunosti osigurana primjena Zakona o javnim nabavkama", navodi se u priopćenju.

RTRS

Vezani članci