I Hrvati u BiH će odlučivati o pristupanju Hrvatske u EU

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
Iako je bilo zamjerki, u prvom redu nevladinih udruga, da je nejasno tko će sve moći glasovati na referendumu, otklonjene su i te nedoumice: moći će glasovati svi s biračkim pravom, ma gdje se u tom trenu nalazili. Iz Državnog izbornog povjerenstva kažu kako se najveći broj upita građana odnosi upravo na postupak privremenog upisa i registracije birača.

Procedura je jasna: birači koji na dan referenduma budu izvan mjesta prebivanja uzimaju potvrdu u nadležnom tijelu državne uprave u mjestu boravka. Novost je da potvrdu ne moraju nositi sami, već mogu zatražiti od ureda da je dostavi uredu u mjestu glasovanja. Iako se špekuliralo kako Hrvati u BiH neće imati pravo glasa na ovom referendumu, iz veleposlanstva Hrvatske je ova vijest demantirana. Naime, kako su nam ponovili naši sugovornici, svi hrvatski državljani imaju pravo glasa, pa tako i oni koji žive u BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Situacija će biti skoro ista kao i za prošle izbore. Glasovat će se na četiri mjesta: Mostar, Sarajevo, Tuzla, Banja Luka. Jedina razlika u odnosu na izbore jest činjenica kako se ovaj put glasuje samo 22. siječnja, a ne dva dana, kao što je slučaj kada su izbori u Hrvatskoj - rekli su nam naši sugovornici. S obzirom da se glasuje samo jedan dan te kako se glasovanje obavlja na samo četiri mjesta u cijeloj BiH, ne očekuje se kako će Hrvati u BiH imati prevelik utjecaj na konačne rezultate referenduma oko ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Očekuje se kako će posao oko konačnih spiskova i biračkih mjesta biti dovršen u idućih nekoliko dana, a najavljeno je kako će kroz oglase u medijima hrvatsko veleposlanstvo u Sarajevu dodatno informirati javnost o glasovanju i uputama koje su potrebne kako bi građani mogli ostvariti svoje pravo.o pristupanju Hrvatske u EU.

Večernji.ba

Vezani članci