Hrvatska i BiH surađuju na osposobljavanju Save za plovidbu

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Hrvatska i Bosna i Hercegovina nastavljaju uspješno provoditi projekt obnove riječnog prometa na Savi, a za njegov uspjeh izravno je zainteresirana i Europska unija, kazali su u četvrtak u Banja Luci članovi Međudržavnog povjerenstva za praćenje i provedbu ugovora Hrvatske i BiH o plovidbi plovnim putovima unutarnjih voda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Član povjerenstva Janko Benardić najavio je kako bi do 2012. godine trebala biti dobivena građevinska dozvola za cjelokupni projekt plovidbe Savom od Beograda do Siska u dužini od 594 kilometra.

Dovršetak cijelog projekta očekuje se pak do 2016. godine.

"U proceduri je dovršetak ugovora i sa Srbijom i očekujemo slične projekte i na Dunavu a u praksi već imamo i slične projekte s Mađarskom", kazao je Benardić.

Hrvatska će, kako je najavljeno, sredstvima iz IPA fondova financirati i osposobljavanje Save za četvrtu klasu plovnosti, a sve što se u to investira Benardić cijeni iznimno značajnim podsjećajući kako se i u Europskoj uniji sve više inzistira na korištenju plovnih putova pri transportu robe.

Hrvatska i BiH u cijelosti su završile i označavanje plovnog puta od Siska do Bosanskog Broda, što je od velikog značenja za tamošnju rafineriju nafte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tajnik Ministarstva transporta i komunikacija BiH Nikola Šego je potvrdio kako su tijekom sastanka u Banja Luci usuglašene potankosti o načinu održavanja ovog dijela plovnog puta kojim se već transportiraju naftne prerađevine iz brodske rafinerije.

hina

Vezani članci