Hrvati u Gradačcu totalno diskriminirani

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

"Ovakva odluka Općinskog vijeća, kojoj su zajednički kumovale SDP i SDA, samo je nastavak neustavnih radnji započetih na prošlogodišnjoj konstituirajućoj sjednici kada je umjesto Hrvata za predsjedavajućeg vijeća neustavno izabran kandidat iz reda bošnjačkog naroda", navodi se u priopćenju OO HDZ-a Gradačac.
 
Iz ove stranke isitču kako su u posljednju godinu dana kontinuirano upozoravali domaće i međunarodne čimbenike na  kršenje Ustava, Izbornog zakon, mnogih deklaracija o zaštiti ljudskih i građanskih  prava čiji je potpisnik i BiH, te na sustavnu diskriminaciju prilikom upošljavanja Hrvata u Gradačcu.
 
"Naši apeli upućeni predstavnicima općinskih vlasti, Tuzlanske županije, Federacije BiH i BiH, Ustavnom sudu kao i visokom predstavniku i njegovom zamjeniku te šefu misije OESS-a u BiH ostali su 'mrtvo slovo na papiru'. Njihova šutnja i neučinkovitost imali su za posljedicu da se diskriminacija i kršenje Ustava ove zemlje na štetu hrvatskog puka u Gradačcu kontinuirano nastavi te izravno utječe i na aneks 7. Daytonskog mirovnog sporazuma", stoji u priopćenju.
 
Takve tvrdnje u gradačačkom HDZ-u potkrepljuju činjenicom da su prije godinu dana u općinskom organu uprave imali uposlenog svega jednog Hrvata, a da danas tamo nema niti jednog.
 
"Identična slika je na rukovodim mjestima u Policiji, Civilnoj zaštiti te svim drugim javnim poduzećima i ustanovama ove općine. Tamo za Hrvate nema mjesta niti ima naznaka da će ih u dogledno vrijeme i biti. Stoga nije iznenađujuće da sve više povratničkih hrvatskih obitelji napuštaju ili imaju namjeru zauvijek napustiti svoja stoljetna ognjišta u općini Gradačac", ističu u OO HDZ-a Gradačac.
 
U OO HDZ naglašavaju da njihovi dosadašnji apeli upućeni domaćim i međunarodnim institucijama u BiH nisu imali efekta te će stoga o nepoštivanju ustavnih načela i sustavnoj diskriminaciji Hrvata u općini Gradačac upoznati nadležne institucije i zatražiti njihovu pomoć izvan BiH.
 
"Ponovo pozivamo Međunarodnog predstavnika u BiH Inzka da nam pomogne, da iskoristi svoje ovlasti i napokon reagira kako bi se u Gradačcu ispoštovao Ustav ove zemlje jer očito da Ustavni sud FBiH to nema namjeru učiniti.

Također pozivamo šefa misije OESS-a u BiH Robinssa i Središnje izborno povjerenstvo BiH da osiguraju dosljednu  primjenu Izbornog zakona BiH i osiguraju sastav Lokalnog izbornog povjerenstva Gradačac kako to nalaže Izborni zakon BiH", navode u gradačačkom HDZ-u.
 
"Nije li ovo prava slika u stanja u kojem se nalaze Hrvati u Federaciji BiH, gdje se njihovi predstavnici također često preglasavaju od strane većinskog  bošnjačkog naroda", zaključili su u gradačačkom HDZ-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

fena

Vezani članci