Hrvati u BiH nisu naučili lekciju niti devet godina nakon Hrvatske samouprave

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

... za udovoljavanje nacionalnim manjinama, i dalje nastoji držati na granici polupolitičkog naroda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije devet godina izaslanici su na sjednici Hrvatskog narodnog sabora (HNS) uspostavili Hrvatsku samoupravu (HS) čiji je ishod bio politički promašaj, no istodobno i opomena da se projekt ostvarenja hrvatske slobode ne može samo proglasiti deklaracijom na političkome okupljanju. A da samouprava neće dugo potrajati nego skončati već potkraj te godine proročanski je na samome zasjedanju u Mostaru ocijenio sveučilišni profesor Zdravko Tomac koji je tada morao izreći teške riječi kao službeni izaslanik Vlade Ivice Račana. Zagreb tada jednostavno, i to trećesiječanjska vlast koja je srušila HDZ u Hrvatskoj, nije želio stati uz Hrvate BiH u takvoj avanturi.

Bez potpore izvana
Tomac je, što izaslanici HNS-a nisu željeli čuti, poručio da palestinska samouprava nije uspješan model borbe za narodnu slobodu. I nije nikakva tajna, za taj projekt Hrvati u BiH nisu imali nikakvo zaleđe u međunarodnoj zajednici. S druge pak strane, sam projekt uspostave HS na kojoj bi suvereno vladala legitimna narodna vlast bio je kratkoročno i osmišljen bez rezervne varijante. Iako su čelnici HNS-a uspjeli izvesti vojnike iz vojarni i time potvrditi u koga narod vjeruje, to se na kraju pokazalo najvećom pogreškom koja je bila najteži kamen o vratu ostvarenja projekta. Naime, valjalo je financirati te ljude koji su praktično bili spremni sve žrtvovati. Ante Jelavić i više dužnosnika smijenjeni su s pozicija zbog ovog poteza. Kada je pak iz Hercegovačke banke stigla prva isplata za plaće vojnicima koji su napustili vojarne, međunarodna zajednica je odlučila tenkovima ugušiti pobunu. Banka je zatvorena i slomljena je kralješnica HS-a, na što tadašnje vodstvo nije imalo nikakav odgovor. Uslijedile su čistke zbog čega je stradao veliki broj pripadnika HVO-a. Uspostavi HS-a prethodila je izborna prijevara Hrvata od međunarodne uprave i izmjena pravila na temelju kojih su iz vlasti izbačene hrvatske stranke predvođene HDZ-om za koje je glasovalo više od 90 % birača.

(S)ustavno slabljenje

A zašto je bilo važno izbaciti autentične hrvatske predstavnike u vlasti, potvrdile su ustavne promjene iz 2002. koje su prihvatile tadašnje stranke članice Alijanse za promjene prema kojima su Hrvati izgubili politički subjektivitet u FBiH. Na taj način je legalizirano da većinski Bošnjaci mogu birati hrvatske predstavnike, ali i redovito nadglasavati hrvatske ministre. Koraci dalje u realizaciji izgradnje građanske države sastavljene od dva entiteta i dva naroda bili su sadržani i u novijim prijedlozima izmjena Ustava kakav je bio travanjski paket, a još lošije rješenje ponuđeno je u Butmiru gdje je Hrvate trebalo potpuno prekrižiti.

- Blizina nadnevka referenduma o neovisnosti BiH, Hrvatske samouprave govori o tome da je puno toga truloga u hrvatskoj politici u posljednjih 20 godina. Ni u jednoj situaciji, hrvatski političari nisu imali pravi odgovor na ključne momente, čak ni na nametnute odluke niti viziju kako stvari dovesti do kraja. Temelj neuspjeha i kardinalnih posljedica jest što do sada nismo imali vođu i vodstvo koje je spremno žrtvovati se, ocijenio je Petar Milić, jedan od utemeljitelja Hrvatske samouprave, protiv kojega je s još šestoricom vođen neuspjeli sudski proces.

Zoran Krešić | Večernji list

Vezani članci