Herceg Bosna dio rješenja za BiH, ključevi budućnosti kod Bošnjaka

Vidi originalni članak
... a ključeve dugoročne stabilnosti zemlje danas drže Bošnjaci kao najbrojniji narod u zemlji pri čemu se trebaju odreći pokušaja hegemonije nad Hrvatima, ocijenjeno je u petak na javnoj tribini pod nazivom "Herceg-Bosna jučer, danas, sutra", koja je održana u Gorici u općini Grude.

Tribina je održana u povodu obilježavanje 22. obljetnice uspostave Hrvatske Republike Herceg-Bosne, a prije tribine je u crkvi sv. Stjepana služena sveta misa te je položen vijenac na grob prvog predsjednika HR HB Mate Bobana

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na tribini su, između ostalih, govorili ravnatelj Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH Željko Raguž, te povjesničar Ivo Lučić.

Raguž je tom prigodom istaknuo kako je glavni razlog krvavog raspada Jugoslavije bila srpska hegemonija, te da sličnu pogrešku u BiH danas čine bošnjački političari.

- Današnja BiH na sličan način je talac bošnjačke politike koja se ne želi odreći hegemonije, prije svega prema Hrvatima. Budućnost zemlje ovisi o tome hoće li Bošnjaci ponoviti pogreške srpske strane - rekao je Raguž.

Dr. Lučić je ocijenio kako BiH ima izbor između toga da bude provizorij s privremenim rješenjima koja mogu generirati nestabilnosti, krize i konflikte ili pak postići unutarnji dogovor i sebi osigurati europsku budućnost. Pri tome je pojasnio da, kao i u slučaju utemeljenja Herceg-Bosne, i danas hrvatska politika inzistira na očuvanju političkog subjektiviteta i nacionalng identiteta u BiH, što se pokušava osporiti.

HR HB proglasilo je vodstvo Hrvata u BiH na sjednici Sabora održanog 28. kolovoza 1993. u Grudama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

/Fena/

Vezani članci