HDZBiH i SDP se slažu oko dijagnoze trenutnog stanja u državi

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović istakao je da je s predstavnicima SDP-a BiH Zlatkom Lagumdžijom, Željkom Komšićem, Lidijom Korać i Nerminom Nikšićem razgovarao o tome gdje se danas nalazi Bosna i Hercegovina, njenoj budućnosti i implementaciji izbornih rezultata.

"Mi smo vrlo jasno iznijeli naše stajalište: HDZBiH vrlo jasno zagovara Bosnu i Hercegovinu kao zemlju ustavno jednakopravnih Hrvata, Srba, Bošnjaka i svih ostalih građana i europsku BiH. Izborni rezultati obvezuju HDZ da pokuša dogovoriti budućnost BiH sa svima, između ostalih i sa SDP-om", rekao je Čović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da je s rukovodsvom SDP-a dogovoren još jedan susret, na kojem će se podrobnije razgovarati o svim pitanjima.

Lagumdžija je istakao da je današnji susret bio svojevrsni inventar političkih stavova, ali je dodao da se HDZBiH i SDP slažu oko dijagnoze trenutnog stanja u državi,
neophodnosti hitnog konstituiranja vlasti, kao i da se prethodne četiri godine ne smiju ponoviti.

HDZBiH vrlo jasno zagovara Bosnu i Hercegovinu kao zemlju ustavno jednakopravnih Hrvata, Srba, Bošnjaka i svih ostalih građana i europsku BiH

"Čak smo se složili i da je SDP i hrvatska stranka", našalio se Lagumdžija.

Naravno, dodao je predsjednik SDP-a BiH, postoji i mnogo stvari oko kojih se ove dvije stranke ne slažu, te je podvukao da SDP nikada neće pristati na bilo kakvo "novo crtanje mapa BiH".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Različita su stajališta i kada je u pitanju predsjedajući Vijeća ministara BiH. Čović je u izjavi za medije istakao da smatra kako, sukladno ranije postignutom sporazumu, na čelu Vijeća ministara treba biti Hrvat, i to, s obzirom na broj dobijenih glasova, Hrvat iz HDZ-a BiH.

Sastanku su prisustvovali i predsjednica FBiH Borjana Krišto te Niko Lozančić.

fena

Vezani članci