FBIH: Uskoro zapošljavanja osoba starijih od 40 godina

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
Kada su u pitanju nestručne osobe na evidenciji za zapošljavanje najmnogoljudnije županije u rujnu se nalazilo nešto više od 33 tisuće osoba, dok je isti mjesec bez posla ostalo oko 647, a broj nezaposlenih stručnih osoba prelazi 58 tisuća.

U predhodnim godinama Federalni zavod za zapošljavanje je putem kredita uposlio ili izvršio obuku oko 2.000 ljudi na teritoriji Federacije BiH. Naime da bi se bilo koja pa tako i starija osoba zaposlila treba da bude na evidenciji najmanje trideset dana kako bi mogla konkurirati na neko od radnih mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Federalni zavod za zapošljavanje je prošle godine realizirao i projekat za zapošljavanje osoba sa invaliditetom i drugih teže zapošljivih grupa nezaposlenih osoba, zahvaljujući kojem je zaposleno 167 osoba. Kod poslodavaca je zaposleno 114, a 53 osobe iz ove ciljne grupe pokrenule su vlastiti biznis.

Prije nekoliko dana u Zavodu za zapošljavanje potpisan je i projekat za zaopošljavanje oko 6.000 osoba isključivo starosti preko 40 godina kao i zapošljavanje pripadnika romske populacije te povratnika. Sporazumom je utvrđen maksimalni iznos za sufinanciranje zapošljavanja kod poslodavaca u iznosu od 2.200 KM.

Iz Federalnog zavoda za zapošljavanje apeluju na građane koji se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje da se redovno prijavljuju na konkurse i tako poboljšaju sebi šansu za novo zapošljavanje.

rtvslon

Vezani članci