Državna vlast od sutra, federalna čeka Inzka

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
Središnje izborno povjerenstvo (SIP) sutra će u 10.00 sati obaviti žrijebanje za utvrđivanje redosljeda listi na glasačkim listićima, nakon što su postale pravosnažne odluke o ovjeri kandidatskih listi za izbor izaslanika iz FBiH u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Iz reda bošnjačkog naroda ovjereno je sedam kandidatskih listi na kojima se nalaze imena 19 kandidata, a iz reda hrvatskog naroda šest kandidatskih listi s imenima 21 kandidata. Za njih će sutra tajno glasovati 58 izaslanika Doma naroda FBiH, a za izbor kandidata potrebna su najmanje tri glasa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH, koja je trebala biti održana 26. svibnja, odgođena za sutra kako bi se ispoštole sve procedure i rokovi, jer je SIP BiH 25. svibnja ovjerilo kandidatske liste, a žalbeni rok teče 48 sati.

Prema najavama, u Klub Hrvata će biti izabrani Dragan Čović i Borjana Krišto iz HDZ-a BiH, Josip Merdžo iz HDZ-a 1990, Stjepan Krešić iz HSP-a, te Krunoslav Vrdoljak iz SDP-a BiH. U Klub Bošnjaka najvjerojatnije će biti izabrana tri izaslanika iz SDA i to Sulejman Tihić, Halid Genjac i Nermin Kapetanović, te dva iz SDP-a BiH Hasan Bećirović i Mehmed Bradarić.

Narodna skupština Republike Srpske je prije pet mjeseci izabrala izaslanike za Klub Srba Stašu Košarca i Krstana Simića iz SNSD-a, Mladena Ivanića iz PDP-a, Ognjena Tadića iz SDS-a i Dragutina Rodića iz DNS-a.

Početak sjednice Doma naroda federalnog Parlamenta zakazan je sutra u 14.00 sati.

Izborom izaslanika iz FBiH za Dom naroda parlamenta BiH, nakon sedam mjeseci, trebalo bi biti završeno formiranje zakonodavne vlasti na razini BiH. Zahvaljujući nameetnutim odlukama Valentina Inzka to nije slučaj s Federacijom BiH gdje još nije završena zakonom propisana procedura. Time su odluke, obrazložene navodnim kašnjenjem u formiranju vlasti, postale jedinim razlogom zbog kojega nije zakonski formirana vlast u FBiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

dnevnik.ba

Vezani članci