Država za čovjeka: Poskupljuje meso, ulje, šećer, kruh...

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
...mesa i mesnih proizvoda, ali i mlijeka i mliječnih proizvoda, šećera i higijenskih proizvoda, ali i mnogih drugih namirnica.

Slijedi nestašica hrane

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon lanjske mršave žetve, ni za sljedeću godinu nema optimističkih predviđanja. „općenito nam slijedi strašna nestašica hrane. Na globalnoj razini, pa tako i nama. Uništeno je sve u BiH, ali bogme i u Vojvodini, većem djelu Europe i Africi, odakle se ljudi iseljavaju zbog suše. Poskupljenja namirnica bit će znatna, a u slučaju mesa, to će svakako iskoristiti uvoznici. Ništa se ne može poboljšati, jer je sve uništeno. Otiđite u Lijevče polje, Laktaše i Bosansku Gradišku, to su naši najžitorodniji krajevi, a sada su Sahara. Sve je spaljeno. Stočari životinje hrane zimskom hranom. Kulture su uništene, ne list nego i korijen. Stanje je sve teže", tvrdi predsjednik Udruge poljoprivrednih proizvođača i stočara RS-a Vladimmir Usorac, piše Večernji list.

Sead Jelač tajnik Udruge poljoprivrednika BiH, kazao je da nema nikakve razlike između cijena kukuruza u oba bh. entiteta i da je situacija slična i kad su u pitanju prinosi. „Mi zavisimo od uvoza ove žitarice, zbog čega zavisimo i od roda kukuruza u svijetu i od cijena. S obzirom na to da su prinosi ove godine drastično podbacili, može se očekivati drastično poskupljenje do kraja godine", naglasio je Jeleč.

Cijene stalno rastu

Cijene kukuruza u BiH rastu iz mjeseca u mjesec, pa trenutačno kilogram košta od 0,55 do čak 0,75 maraka po kilogramu, što je dvostruko više nego prošle godine, tvrde poljoprivrednici dodajući kako je neminovno da meso poskupi u sljedećim mjesecima, i to ponajprije zbog drastično smanjene proizvodnje, podsjetivši da su se takva poskupljenja već dogodila u susjednoj Srbiji.

Vezani članci