Država za čovjeka: Poskupljuje benzin, a onda i hrana!

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
Gorivo će u našoj zemlji ponovo poskupjeti, a kako na ovom tržištu ne postoji regulator, tako se i cijene slobodno formiraju. Čini se da bi ovo poskupljenje moglo imati lančanu reakciju, u prvom redu cijena osnovnih prehrambenih artikala, javlja portal "Federalne TV".

Nimalo nova, skoro pa redovna, postala je vijest o poskupljenju goriva. I ovaj put, kao razlog se navodi povećanje rafinerijskih cijena nafte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Faktori koji kreiraju cjenovnu politiku su toliko varijabilni da je jednostavno nemoguće praviti bilo kakve prognoze, ali je sigurno: prema postojećim pokazateljima, situacija za naredni period nije nimalo optimistična, kaže Amela Kečo, tajnica Udruženja prometnika naftnih derivata FBiH.

Najave o još većim poskupljenjima goriva ne bi trebale zabrinjavati samo vozače nego sve građane. Bitno je znati da svako poskupljenje goriva utječe na cjenovnike osnovnih životnih namirnica i prehrambenih proizvoda, upozorava Gordana Bulić, predsjednica Upravnog odbora Saveza udruženja potrošača BiH.

U Savezu udruženja potrošača BiH razumiju da cijene goriva na bh. crpkama ovise od svjetskog tržišta, ali tvrde da naši distributeri intenzivnije reagiraju na trend na svjetskom tržištu kada je u pitanju poskupljenje barela nafte, a prilikom pojeftinjenja barela oni prerađuju svoje rezervne zalihe sve do ponovnog poskupljenja. To je moguće jer naši distributeri nafte mogu slobodno da formiraju cijene, a pri povećanju uvijek su čvrsto ujedinjeni.

Vezani članci