Država za čovjeka: EP BiH bez Srba i Hrvata

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
Posebno se to odnosi na Elektroprivredu BiH u čijem Nadzornom odboru, ali i novoj upravljačkoj strukturi, sjede isključivo bošnjački kadrovi, piše večernji list.

Nacionalni kriteriji

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To što su elektroprivrede i telekomi u Federaciji godinama podijeljeni po nacionalnom, a prilično čvrsto i po političkom kriteriju, nije smio biti razlog da Vlada koja se zaklinje u multietničnost predlaže jednonacionalni nadzorni odbor EP BiH. U ovom, doduše privremenom tijelu su Enver Agić, Jakub Dinarević, Kemal Sikirić, Bahrija Šarić i Sanel Buljubašić, dok je Izudin Kapetanović odbio ponuđenu poziciju.

EP BiH bez Srba i Hrvata

Postojeći nadzorni odbor je izvršio i promjenu na čelu uprave ovog javnog poduzeća, pa umjesto kadra Stranke za BiH Amera Jerlagića, EP BiH sada vodi esdepeovac Elvedin Grabovica. Osim njega, Nadzorni odbor je imenovao i ostale članove Uprave, odnosno šestero novih izvršnih direktora u EP BiH. Kao i dosad, među njima nema Hrvata i Bošnjaka. Treba li kazati, svih šestero je vrlo blisko jednoj od dvije vodeće stranke u novoj Vladi. Troje izvršnih direktora su rezultat kadrovskog odabira u SDP-u, a troje su birali kadrovi u SDA.

Istine radi, treba reći da je i Uprava Elektroprivrede HZ HB također sastavljeno isključivo od hrvatskih kadrova, ali to nije slučaj s Nadzornim odborom ove tvrtke, koji također predlaže federalna Vlada. Teško je objasniti zašto barem formalno odgovorni u Vladi FBiH nisu na neko od 15-ak ključnih rukovodećih mjesta u velikom sustavu kakav je EP BiH, postavili osobu hrvatske ili srpske nacionalnosti. Stranke potpisnice platforme ne samo da su pokazale da se neće odreći čvrste stranačke kontrole nego šalju i jasnu poruku kako će elektroprivrede, pa i telekomi u Federaciji i ubuduće biti nacionalno podijeljeni. Bit će zanimljivo vidjeti kako će se ovakva praksa objasniti javnosti, a posebno biračima kojima su danas vladajuće stranke obećavale da javna poduzeća u FBiH više neće biti isključivo vlasništvo pojedinih naroda i stranaka.

Vezani članci