Dogovor o Elektroprijenosu BiH: Očekuje se deblokada 220 miliona km

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
...višegodišnja blokada ovog sustava i omogućeno investiranje neiskorištenih 220 miliona maraka, koje stoje na računu kompanije.

Da je dogovor postignut i da se kreće u saniranje stanja u kompaniji, potvrdio je  ministar industrije, energetike i rudarstva RS Željko Kovačević za medije.
- Usaglasili smo osnovne principe funkcionisanja "Elektroprijenosa BiH" i zaključili da je potrebno da se formira novi Upravni odbor kompanije - rekao je Kovačević i dodao da je ostalo pitanje da li će novi koncept moći da profunkcionira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada RS donijela je sredinom listopada ove godine zaključak da bude osnovana nova elektroprijenosna kompanija u Srpskoj, ako do kraja ove godine ne bude riješen problem nefunkcioniranja "Elektroprijenosa BiH".
Od tada traju intenzivni razgovori predstavnika RS i FBiH, u koje je bila uključena i Delegacija Evropske unije u BiH.

U federalnom Ministarstvu energije, rudarstva i industrije potvrdili su da se aktivnosti oko rješavanja situacije u "Elektroprijenosu BiH" nastavljaju i da vjeruju da će kompromis biti postignut.

- Iz Ministarstva energetike RS prošli tjedan je stigao poziv da se sazove Skupština akcionara "Elektroprijenosa", a to je u nadležnosti entitetskih premijera i očekujemo njihovu reakciju - rekli su u Ministarstvu.

srna

 

Vezani članci