Dodik: Svi smo zarobljenici neostvarljive politike Zlatka Lagumdžije

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
Predsjednik RS-a i lider Milorad Dodik izjavio je večerasa na Palama da "politike SNSD i SDS imaju podršku javnosti u vezi s formiranjem vlasti u BiH i ako tko autentično govori u ime građana RS onda su to predstavnici ove dvije stranke".

"Mnogi veleposlanici koji su se vratili s godišnjih odmora izjavljuju da građani traže da bude formirana vlast. Koliko znam mene su građani izabrali, a ne veleposlanici i ja autentično govorim u ime građana", rekao je Dodik.

Predsjednik manjeg bh. entiteta je izrazio mišljenje da nije neka šteta što Vijeća ministara BiH nije izabrano.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"RS je već odavno bila spremna za učešće i ulazak u institucije BiH, ali mi ne želimo biti u funkciji SDP-a ili (Zlatka) Lagumdžije i njegovog upošljavanja na bilo kom mjestu. RS to apsolutno ne zanima, jer ona nije glasala za Lagamdžiju i SDP. To što Lagumdžija ne može završiti svoje uhljebljenje je njegov je problem", istakao je predsjednik Dodik.

On je naglasio da RS istrajava na onome što joj pripada, a to su četiri ministarska mjesta od kojih je jedno Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

"Mi ne želimo doživjeti sudbinu kao što smo je imali sa (Svenom) Alkalajem koji je hodao po svijetu i blatio RS. Mi nemamo povjerenja da bi tu funkciju objektivno i fer mogao obavljati netko od Bošnjaka, pa ni Lagumdžija", konstatirao je Dodik.

Predsjednik Dodik je ponovio da je pristup RS aktivan i da, što se tiče obog entiteta, formiranju Vijeća ministara BiH može se pristupiti za nekoliko dana, pa i sati.

"To ne znači bilo kakav truli kompromis. Svi budući sastanci na razini BiH podrazumjevaju potrebu da bude uvažen princip rotacije i činjenica da je BiH 'sastavljena od dva entiteta' i tri naroda i da struktura mora održavati pri formiranju vlasti. To što se Lagumdžija ne osjeća pripadnikom nijednog naroda je njegova politika, koja je neostvariva i svi smo njeni zarobljenici", rekao je Dodik novinarima u Palama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srna

Vezani članci