Dodik: FBiH bi trebala imati dvije izborne jedinice, to bi riješilo problem!

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
Dodik je rekao da su neki potencirali pitanje presude Europskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić i Finci kako bi se došlo do krupnih ustavnih promjena u BiH, što nije moguće.
"Moguće je promijeniti Ustav BiH na bazi sporazuma RS, FBiH i BiH, jer Parlamentarna skupština BiH za to nema nadležnosti", rekao je Dodik novinarima.

On je ponovio da Predsjedništvo BiH može biti izabrano na način da se iz RS bira jedan član, a iz FBiH dva, čime bi bio riješen problem presude iz Strazbura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U FBiH bi onda mogle da budu dvije izborne jedinice, i na taj način bi se riješilo pitanje nacionalnog predstavljanja", smatra Dodik.

Lider SNSD-a je naglasio da RS neće pristati da se u Ustav BiH ugradi ono što su nasilno nametnuli visoki predstavnici.

"Naš stav je da BiH treba da bude izgrađena kao složena, konfederalna ili federalna zajednica", rekao je Dodik, a prenosi Srna.

On je ponovio da nema vraćanja na travanjski i butmirski paket ustavnih promjena, kao i da RS više neće prihvatati zakone koje nametne visoki predstavnik u BiH.

Dodik je rekao da još nije dobio paket reformi koje predlaže HDZ BiH, ali da misli da taj prijedlog odražava stavove stranke sa ranijih sastanaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lider SNSD-a je istakao da su predstavnici ove stranke već bili u Berlinu te da se trenutno dogovara termin za njegov odlazak u Njemačku.

Savjetnici njemačke kancelarke Angele Metrkel već su održali sastanke sa predstavnciiam SDA i HDZ BiH, a za danas je najavljen sastanak sa predstavnicima SDP-a BiH.

Srna

Vezani članci