Dodik dolazi u Dobrovoljačku na obilježavanje stradanja vojnika JNA

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

...obilježavanje stradanja vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici, ''ispoštovati postignuti dogovor da se održi taj skup", naglasivši da je i premijer RS-a Milorad Dodik ''izrazio želju da nazoči toj manifestaciji''.

Ristović, koji je i predsjednik Odbora Vlade RS-a za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, nije direktno na izvanrednoj konferenciji za novinare u Banjoj Luci odgovorio na pitanje da li će se organizirati odlazak na obilježavanje stradanja u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu ako se do 3. svibnja ne postigne i konačan dogovor.

On je podsjetio da je jučer dogovoreno s MUP-om Kantona Sarajevo da se godišnjica obilježi mirnom šetnjom obitelji stradalih, samo uz nošenje zapaljenih svijeća i polaganje bijelih ruža, bez ikakvih govora i drugih manifestacija.

Rukovoditelj Tima za koordinaciju aktivnosti istraživanja ratnih zločina i traženje nestalih RS-a Staša Košarac istaknuo je da među stradalim pripadnicima JNA 3. svibnja 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu ''nisu bili samo Srbi''.

''Prema neslužbenim podacima tu nisu stradali samo Srbi. Među ranjenima je bilo dvadesetak pripadnika nesrpske nacionalnosti i tri žene. Među zarobljenima je bilo devet nesrba i tri žene, a među ubijenim je bilo desetak nesrba i dvije žene”, naveo je Košarac na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Naglasio je da RS ''neće odustati ni od zahtjeva da Federacija BiH, u skladu sa svojevremenim odlukama Doma za ljudska prava i Ustavnog suda BiH, formira komisiju za utvrđivanje istine o ratnom stradanju Srba u Sarajevu, kao što je to već uradila RS za Srebrenicu''.

''S tim ciljem je već upućen službeni zahtjev za sastanak s premijerom Federacije BiH Mustafom Mujezinovićem'', kaže Košarac i očekuje da to podrži i OHR, koji se ''do sada oglušavao na činjenicu da ta komisija još nije formirana, za razliku od inzistiranja u slučaju Srebrenice, što je Vlada RS-a i uradila 2004. godine'', kazao je Košarac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

(Fena)

Vezani članci