DOBRODOŠLI U BIH Bivšem ministru MUP-a 10 mjeseci zatvora, ali opet može biti ministar

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Županijski sud Tuzla je donio osuđujuću pravosnažnu presudu za bivšeg ministra MUP-a TŽ Sulejmana Brkića i osudio ga na kaznu zatvora u trajanju od 10 mjeseci zbog kaznenog djela primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je osuđen na spomenutu kaznu zatvora zbog toga što je  svjesno iskorištavao službeni i utjecajni položaj ministra u MUP-u TŽ, u razdoblju od kolovoza 2019. do veljače 2020. godine. te  više puta  protuzakonito posredovao i utjecao na tadašnjeg direktora,  a kasnije i  v.d direktora Uprave policije TŽ, da izvrše službene radnje koje ne bi smjeli izvršiti, a vezano za interno preraspoređivanje većeg broja višerangiranih policijskih službenika u MUP-u TŽ iako je znao da u skladu sa zakonima o unutarnjim poslovima  i o policijskim službenicima TŽ Uprava policije ima operativnu samostalnost i da isključivo direktor Uprave policije odlučuje o tome.

Takve zahtjeve su i tadašnji direktor i v.d direktor odbili, budući da su izlazili izvan ovlaštenja ministra i suprotni su propisima o internom raspoređivanju službenika u policijskom organu.

Pravosnažnom presudom Brkić je oslobođen optužbe za kazneno djelo zloupotreba položaja i ovlaštenja, te Županijski sud Tuzla, za razliku od prvostupanjske presude, nije izrekao osuđenom ni sigurnosnu mjeru zabrane vršenja dužnosti ministra na razini FBiH.

Vezani članci