DISKRIMINACIJA Žene ispod 45 godina u slučaju iznenadne smrti supruga nikada ne mogu dobiti mirovinu

I. Ćubela/Hercegovina.info
Vidi originalni članak

U slučaju iznenadne smrti supruga, žene ispod 45 godina starosti nemaju pravo na mirovinu svog pokojnog supruga, odnosno bračnog partnera, niti je ikada mogu dobiti

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, iz nekoliko primjera u Federaciji, gdje su supruge iznenada ostale bez bračnog partnera, uočili smo da su te žene zaboravljene i diskriminirane. Tako žena kojoj je suprug preminuo kada je ona imala 45 godina, ima pravo na mirovinu, a 44-godišnjakinja nema pravo i nikada ga neće ostvariti. 

Ako žena nema djece koja bi koristila pravo dok ona ne navrši 45 godina, i ako nije proglašena nesposobnom za rad, neće moći nikada ostvariti pravo na obiteljsku mirovinu, potvrdili su nam praktične primjere i iz Federalnog zavoda za invalidsko i mirovinsko osiguranje.  

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedin Šatorović ističe kako se ovim zakonom radi diskriminacija prema ženama koje se nađu u ovakvoj situaciji.

"Nije nam se nitko obraćao po tom pitanju zato što su tu zakonske norme vrlo jasne. No, generalno mislim da tu postoji jedna diskriminacija prema tim ženama u tom smislu", jasan je Šatorović.

Žene i djeca u tom slučaju ostaju bez hranitelja i potrebno je naći način kako da se riješi njihov status i da steknu pravo na mirovinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Supruga čiji je muž preminuo, a ukoliko ona radi, njoj ne treba mirovina. Međutim, ona koja ne radi ona je ostala bez hranitelja. One i njihova djeca ostaju bez sredstava za život. Mislim da bi se trebalo vidjeti način kako promijeniti te stvari da i te supruge imaju pravo na mirovinu prije 45 godine", kaže Šatorović za Hercegovina.info.

Žene postaju socijalni slučajevi kaže nam.

"Imajući u vidu takve situacije, ali i da se ne radi o velikom broju takvih žena, treba se naći modalitet kako da te žene steknu pravo na ono što je njihov suprug ostvario jer one u takvim slučajevima postaju socijalni slučajevi", rekao je Šatorović.

Vildana Džekman dugogodišnja je aktivistkinja, feministkinja i borkinja za ženska ljudska prava također ističe kako je riječ o čistoj diskriminaciji.

"Osobno kao aktivistica i kao žena, koja se sutra može naći u takvoj situaciji, smatram da je zakonska odredba koju ste naveli, totalno diskriminirajuća prema ženi. Tako ženu ostavite u stanju u kojem ona više nije "poželjna" za tržište rada. S jedne strane teško će pronaći posao, a s druge u tim trenutcima nije psihički sposobna za rad. Možda takva žena nije nikada radila, nema radno iskustvo i teško može onda pronaći posao i ako se odluči za to kako bi osigurala sebi neka sredstva. S druge strane možda nema mogućnosti da koristi mirovinu koja bi joj osigurala egzistenciju. To je jedno dodatno ekonomsko osiromašivanje žena da se one dodatno "uvlače u kuću", što je jedan patrijarhalni obrazac. Ne da im se prilika za ekonomsko osnaživanje", ističe Džekman za Hercegovina.info.

Istaknula je kako po ovom pitanju puno očekuje od političarki u Bosni i Hercegovini.

"Moramo zajednički raditi i podnositi inicijative. Žene koje su aktivne u političkom životu, zastupnice, također mogu pomoći da se progura izmjena zakona o radu. Važno je da zajedno radimo s vama medijima kako bi se podnijela inicijativa i da se takva izmjena usvoji", zaključila je Džekman.

Ono što je također nonsens u zakonu je činjenica da žena koja je trudna, a izgubila je supruga, ne ostvaruje pravo na obiteljsku mirovinu dok se dijete ne rodi.

Vezani članci