DISCIPLINSKE SANKCIJE Sutkinja Ružica Jukić kažnjena jer je uredniku jednog bh. portala iznosila detalje putem maila

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Drugostupanjska disciplinska komisija Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) kaznila je Ružicu Jukić, sutkinju Općinskog suda u Tuzli i bivšu potpredsjednicu VSTV-a, smanjenjem plaće za deset posto na razdoblje od tri mjeseca, zbog prekršaja “ponašanje u sudu ili izvan suda koje šteti ugledu sudačke funkcije”, potvrđeno je za Detektor.

Discplinskom tužbom Ružica Jukić se teretila da je putem društvene mreže Facebook iznosila vlastite pretpostavke o nacionalnosti sudaca i tužitelja koji su sankcionirani smanjenjem plaće, da je sa službenog e-maila iznosila detalje uredniku portala The Bosnia Times dok je bila članica VSTV-a, kao i da se na neprimjeren način putem e-maila obraćala članovima Vijeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Disciplinska tužiteljica Alma Hasanović je na pripremnom ročištu rekla da je Jukić u više navrata etiketirala nositelje pravosudnih funkcija i uputila neprimjeren e-mail članovima VSTV-a, čime je narušila dignitet sudijske funkcije.

Odvjetnik Sanel Nezirić, punomoćnik tužene, u odgovoru na disciplinsku tužbu je rekao da se radi o slobodi izražavanja, te da kritike o stanju u pravosuđu ne mogu narušiti ugled pravosuđa.

Nakon provedenog postupka, Prvostupanjska disciplinska komisija je donijela odluku kojom je tuženu Jukić proglasila disciplinski odgovornom za “ponašanje u sudu i izvan suda koje šteti ugledu sudijske dužnosti“, te joj izrekla disciplinsku mjeru smanjenje plaće za deset posto na razdoblje od tri mjeseca, navodi se u anonimiziranoj odluci objavljenoj na stranici Ureda disciplinskog tužitelja VSTV-a (UDT).

Na navedenu odluku prvostupanjske disciplinske komisije žalbu je blagovremeno izjavio UDT, u dijelu koji se odnosi na izrečenu disciplinsku mjeru. Žalbu je putem svog punomoćnika izjavila i tužena, “zbog povrede pravila postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, pogrešne primjene normi materijalnog prava i odluke o izrečenoj disciplinskoj mjeri“. Obje žalbe je Drugostupanjska disciplinska komisija odbila kao neosnovane, te potvrdila odluku Prvostupanjske disciplinske komisije za suce.

Na navedenu odluku Drugostupanjske disciplinske komisije, tužitelj je VSTV-u BiH, kao cjelini, blagovremeno izjavio žalbu zbog izrečene disciplinske mjere. U žalbi se navodi da izrečena disciplinska mjera, a koja je potvrđena odlukom drugostupanjske disciplinske komisije, “nije adekvatna posljedicama počinjenog disciplinskog prekršaja, te da disciplinska mjera mora biti strožija“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Punomoćnik tužene je također izjavio žalbu zbog izrečene disciplinske mjere, s prijedlogom da VSTV BiH žalbu usvoji i preinači odluku Drugostupanjske disciplinske komisije u pogledu izrečene disciplinske mjere na način da tuženoj izrekne blažu disciplinsku mjeru.

“Vijeće kao cjelina nalazi da su neosnovane žalbe tužitelja i tužene, radi čega su iste odbijene, i slijedom toga potvrđena je pobijana odluka Drugostopanjske disciplinske komisije“, navodi se u odluci Vijeća.

Iz VSTV-a su za Detektor potvrdili da je odluka dostavljena sudu koji je nadležan za izvršenje izrečene disciplinske mjere.

Vezani članci