Direktor hidroelektrane na Neretvi: Rafteri nam ne daju graditi akumulaciju

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
Po nekakvoj logici one bi trebale tok Neretve osigurati od poplava, jer će zaustaviti vode koje bi bez njih tekle prema Metkoviću i Jadranu.

A ipak su u zadnje vrijeme poplave jače i učestalije nego u vremenima prije izgradnje akumulacija i hidroelektrane. Kako to?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Da nije Ramskog i Jablaničkog jezera, ovo bi bio opći potop - kaže nam Omer Macić, direktor HE na Neretvi.

- Jer bi sada svake sekunde kroz Mostar Neretva bila bogatija za 400 kubika vode, koliko mi zadržavamo u Jablaničkom i Ramskom jezeru. Ramsko jezero je jučer zatvorilo klapne tako da iz njega uopće voda ne istječe, a mi smo na Jablaničkom zatvorili dvije klapne. Više ne možemo, jer je voda dostigla gotovo maksimalnu razinu. Prošao sam pored Ramskog jezera i svojim očima vidio da je vodostaj deset metara niži od maksimalnoga.

Dakle, zašto klapne nisu zatvorene prije pet dana?

- Mi u Elektroprivredi se ravnamo prema gabaritima koje nam nameće Agencija za vodni režim Jadranskog slijeva u Mostaru - veli nam direktor HE Rama Ivo Dedić.

- A oni kažu da klapne moramo zatvoriti kada Neretvom protječe 1200 kubika vode u sekundi kod Starog mosta. Upravo se to dogodilo jučer, a mi smo ispoštovali ono što se od nas traži. Zatvorili smo klapne i voda više ne istječe iz jezera, a mi ne radimo do daljnjega.
Nespješni pokušaji

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Znam kako se problem može trajno riješiti - kaže Macić.

- Moramo izgraditi još dvije akumulacije u gornjem toku Neretve iznad Konjica. Jer, ovdje je problem u Neretvi, a ne u Rami, koja ima malo vode, a veliku akumulaciju. No kada se počne topiti snijeg na Prenju, Bjelašnici i drugim planinama oko Neretve, ona naraste za pet dana petnaest puta.

- Problem Mostara, Čapljine, Metkovića... može se pravilno i trajno riješiti samo gradnjom hidroelektrana iznad Konjica, što bi s jedne strane osiguralo struju i novac, a s druge reguliralo protok vode i spriječilo poplave. Mi u EP BiH smo to odavno planirali, imamo i novce za to, ali ne ide.

Tko to brani, pitam Omera.

- Ma, ne daju oni ekolozi i rafteri. A mogu se tu niz Neretvu spuštati samo dva-tri mjeseca godišnje. Jer im je voda ljeti plitka, a u jesen i zimi preduboka. U rafterima je, dakle, problem. BiH hoće biti najprirodnija zemlja na svijetu, pa valja zaustaviti svaki pokušaj da ljudska ruka nešto napravi. I oskvrne prirodu.

PIŠE PETAR MILOŠ

izvor: slobodna dalmacija

Vezani članci