Danas kiša, vikend prilično stabilan

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH danas će biti pretežno oblačno vrijeme s kišom u većini predjela i padom temperature koja će iznositi od devet do 14, na jugu do 17 stupnjeva Celzijusovih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jutro je pretežno do potpuno oblačno, na sjeveru mjestimično pada kiša, na istoku i jugoistoku je suho, priopćeno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Prije podne i tijekom dana zadržati će se slično vrijeme, promjenljivo s kišom i pljuskovima u većini krajeva uz povremene grmljavinske procese. U sjevernom pojasu lokalno će biti obilnijih padavina.

Biti će i kraćih sunčanih razdoblja na jugu, gdje se tokom dana očekuje rast oblaka nestabilnosti koji će donijeti pljuskove i grmljavinu.

Prestanak padavina očekuje se kasnije popodne, prvo na zapadu uz kidanje i smanjenje oblačnosti, a u tijeku večeri u većini mjesta. Dnevna temperatura biće niža nego prethodnih dana.

Puhati će vjetar umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera, priopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Temperatura zraka u 8.00 sati: Bjelašnica minus dva, Sokolac i Ivan-sedlo šest, Sarajevo osam, Srebrenica, Tuzla, Drvar i Livno devet, Banja Luka, Prijedor, Bijeljina, Gradačac i Zenica 10, Doboj i Zvornik 11, Trebinje 13, Neum 15 i Mostar 16 stupnjeva Celzija. 

U petak se u Bosni i Hercegovini prognozira sunčano uz umjerenu oblačnost. U jutarnjim satima po kotlinama će biti i magle. Vjetar slab južnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 4 i 9°C, na jugu zemlje do 12°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 20 i 25°C.

U subotu, 22.05.2021., u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini mala do umjerena naoblaka. Poslije podne poneki lokalni pljusak je moguć na području Krajine i sjevera Bosne. Vjetar umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 6 i 10°C, na jugu zemlje do 13°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 21 i 26°C.

U nedjelju, 23.05.2021., u Bosni sunčanije prije podne. Prolazno naoblačenje od sredine dana prema večernjim satima će uvjetovati lokalne pljuskove. U Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar prije podne slab južnog smjera. U drugom dijelu dana vjetar umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 7 i 12°C, na jugu zemlje do 14°C. Najviša dnevna temperatura zraka između 20 i 27°C.

Vezani članci