Dan nakon velikih prosvjeda u BiH počinje se zbrajati šteta

Vidi originalni članak

U izgredima je ozlijeđeno više od 200 ljudi, među njima brojni policajci. Tijekom nereda zapaljene su zgrade Predsjedništva BiH, Vlada Zeničko-dobojskog, Tuzlanskog, Hercegovačko-neretvanskog i Kantona Sarajevo, te zgrade općina Zenica i Tuzla. U Mostaru su zapaljene zgrade Gradske uprave i Gradske vijećnice, sjedišta nekih stranaka, kao i dvije privatne kuće. U naletu vandala zapaljen je i Arhiv BiH u Sarajevu koji čuva dragocjeno arhivsko blago staro stotinama godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je za Klix.ba ispričao ravnatelj Arhiva Šaban Zahirović izgorjela je povijesna građa čija se vrijednost ne može procijeniti. 

 - Jedan od depoa Arhiva BiH koji je zapaljen sadržavao je najvrjednije fondove kojima smo raspolagali. Zbirka poklona i otkupa, Zbirka osobnih dosjea, novopreuzeti fond Doma za ljudska prava BiH u kojem je 40.000 dosjea, zatim mikrofilmovi iz raznih arhiva, kopije iz bečkih arhiva, dokumentacija Komisije za utvrđivanje ratnih zločina iz Drugog svjetskog rata, arhiv koji se odnosi na Višu sudačko-šerijatsku školu u BiH. To je ovako na prvu što se mogu sjetiti - kazao je zahirović.

Dodao je i kako je ta građa nije stradala u tri rata, a izgorjela je evo danas, što je, kaže Zahirović, velika kulturna sramota.

Vezani članci