Čović čisti diplomaciju: Komšićevi veleposlanici lete s dužnosti

Vidi originalni članak
...povučeni sa svojih dužnosti, a umjesto njih bi novoimenovani članovi Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda, odnosno iz entiteta RS, Dragan Čović i Mladen Ivanić mogli postaviti nove kadrove, doznaje „Dnevni avaz" iz pouzdanih izvora.

Smjene u diplomatskim predstavništvima BiH u svijetu mogle bi uslijediti ne samo za veleposlanike koji su pri kraju trogodišnjeg mandata nego i za one koje su Radmanović i Komšić „progurali" pred kraj mandata u Predsjedništvu BiH. Izvor blizak diplomatskim krugovima, naime, tvrdi da novi saziv kolektivnog šefa države ništa ne obvezuje na to da na dužnostima ostavi veleposlanike koje su imenovali njihovi prethodnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Vjerojatno će uslijediti takav razvoj događaja, naročito zbog toga što sadašnji hrvatski član Predsjedništva te član iz RS dolaze iz različitog političkog korpusa i miljea od onog koji je imenovao sadašnje veleposlanike - kaže izvor Dnevnog Avaza.

Tako bi, tvrdi naš izvor, usprkos tomu što su nedavno imenovani, s veleposlaničkih dužnosti mogli biti povučeni Nina Sajić iz Rumunjske, Duško Kovačević iz Poljske i Đorđe Latinović iz Crne Gore. Bez diplomatskog statusa mogao bi ostati i Ranko Škrbić, veleposlanik u Beogradu, te Koviljka Špirić, veleposlanica u Kanadi.

Svi su oni imenovani u mandatu Nebojše Radmanovića, koji je kadar SNSD-a. Posebno će, biti zanimljivo pratiti razvoj situacije u slučajevima imenovanja na dužnostima u diplomatskim misijama koje pripadaju hrvatskom narodu, koje je postavljao Komšić.

Pozicija u Rimu

Naročito zbog toga je Komšić svojevremeno iz diplomacije povukao sve kadrove HDZ-a, među kojima su tada bile i veleposlanice Darija Krstičević i Lidija Topić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako se Čović odluči na čistku kadrova u misijama koje pripadaju Hrvatima, među prvima bi se mogao iz Rima vratiti veleposlanika Nerkeza Arifhodžića, bivšeg Komšićeva savjetnika. On je, kako se doznaje, stigao ovih dana u Sarajevo, upravo da bi pokušao izlobirati svoj ostanak u Italiji do isteka mandata. Veleposlanička fotelja ljulja se i Ivanu Orliću, nedavno imenovanom veleposlaniku u Francuskoj, također Komšićevom kadru, a upitna je i pozicija Tomislava Leke, kojeg je Komšić poslao u Beč kao predstavnika BiH pri Misiji OSCE-a.

Dosta klimava je i daljnja pozicija Jagode Negodić koja je, također po Komšićevoj preporuci, otišla u misiju u SAD. Smjene bi mogle uslijediti u još nekoliko misija što, osim na burna događanja na domaćoj bh. političkoj sceni, upućuje i na nemire u bh. diplomaciji.

Opasnosti od smjena za sada su pošteđeni kadrovi koje je u svijet tijekom prošlog mandata poslao Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva, među kojima su uglavnom pripadnici njegovog rođačko-stranačkog klana.

Jukić i Miletić

Kako tvrdi izvor Dnevnog Avaza, ugrožene su i pozicije Zlatka Miletića i Branimira Jukića, koji su na Komšićevu preporuku imenovani za ministre „at large" u sjedištu Ministarstva vanjskih poslova u Sarajevu. Oni su, kaže Avazov sugovornik, glavna spona između u ovom slučaju hrvatskog člana Predsjedništva BiH i MVP-a, te se očekuje da će na te pozicije Čović postaviti svoje kadrove.

Avaz.ba

Vezani članci