Čeka nas najtoplije proljeće u posljednjih nekoliko godina

Vidi originalni članak
...piše Večernji list BiH. Iako se očekuje toplije proljeće, to ne znači da neće biti kraćih hladnijih razdoblja. Hladnija razdoblja očekuju se u drugoj polovini ožujka i početkom svibnja. Nešto veća pozitivna odstupanja očekuju se u travnju.

Tromjesečna prognoza pokazuje kako očekivane količine oborina u proljeće trebaju biti nešto iznad do iznad prosječnih. Signal za manju količinu oborina postoji za prvu polovinu travnja, a za nešto veće količine sredinom svibnja. Meteorolozi iz BiH kažu kako i svjetske prognoze upućuju na to da će ovo biti jedno od toplijih proljeća, te kako je evidentan trend porasta temperature, pa se može očekivati da svako iduće bude toplije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Temperatura je već u veljači bila jako visoka, a ožujak je oko prosjeka, odnosno malo topliji. Ova godina kao da se pomaknula za jedan mjesec, pa nam je veljača izgledala kao ožujak, kazali su bh. meteorolozi. I maksimum oborina, koji je na ovom području bio uobičajen za kasno proljeće, odnosno lipanj, pomaknuo se na svibanj.

- To je posljedica globalnog zagrijevanja i porasta temperature. Ovisimo o Sredozemlju koje posljednjih godina bilježi nevjerojatno visoku temperaturu. Zime su blage i nema prilike da se more ohladi, a kada počinje proljeće, ono se dodatno brzo zagrijava i dosta je vlage. Zato su sve češći ekstremi - jake oborine koje se javljaju u jednom danu, kažu meteorolozi.

Vezani članci