CCI o Platformašima: Uhljebljivali kadrove, povećali nezaposlenost i dug za 600 milijuna KM

Vidi originalni članak
...nezakonite Federalne vlade SDP-SDA- Lijanović- HSP, koju predvodi premijer Nermin Nikšić, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Kako je kazao Denis Telić iz CCI-a, osim vreman potrošenog na stranačke sukobe, drugi značajan gubitak vremena otišao je na imenovanja kadrova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

-U 2011. godini je čak, procentualno, prema oblasti na koju se mjera odnosi, najviše realiziranih mjera na sjednicama Vlade FBiH, bilo upravo u vezi s „kadrovskom politikom" - skoro četvrtina od ukupno realiziranih. U nastavku je taj postotak, razumljivo, opadao, ali je učešće ovih mjera u ukupnoj realizaciji zadržalo i dalje visoku razinu. Tako je recimo, na polovici mandata, jedino realizacija mjera po pitanju različitih financijskih transakcija i odobravanja izdvajanja iz proračuna bila iznad bavljenja kadrovskom politikom. U zbiru za cijeli (nepun) mandat, doneseno je čak 939 odluka i rješenja koji uređuju različite kadrovske pozicije, u smislu razrješenja starih kadrova i imenovanja novih. U postotcima to je 14 posto od ukupnog broja mjera realiziranih na sjednicama Federalne Vlade tijekom analiziranom mandatnog razdoblja. Pri tome, ne radi se samo o gubljenju vremena i odvlačenju fokusa rada sa zaista važnih stvari, nego i o neprihvatljivom širenju utjecaja politike (i stranaka) i tamo gdje im uopće nije mjesto - rekao je Telić.

On je, kako prenosi "Avaz", kazao da su ministri u Nikšićevoj vladi mnogo obećavali, a malo radili. Prema njegovim riječima, broj realiziranih mjera tijekom mandata ukazuje na to da da bi ovoj Vladi trebalo još pola mandata samo da realizira ono što je planirala.

- Vlada FBiH je realizirala dvije trećine od mjera koje je planirala tijekom svog mandata. U prosjeku, svake godine je ostajalo preko 150 nerealiziranih mjera, među kojima su prečesto bile one najznačajnije - zakoni, strategije, pravilnici... Nefunkcionalnost vlasti za vrijeme borbe stranaka za kontrolu institucija dodatno je pogoršalo uvjete života u zemlji. Na kraju mandata aktualne Vlade FBiH, situacija je takva da se bilans uspjeha u borbi s problemom nezaposlenosti ogleda u podatku da je na svakog novozaposlenog, pet osoba ostajalo bez posla, tijekom protekle četiri godine. Od dana konstituiranja aktualne Vlade Federacije BiH, naime, u Federaciji je povećan i broj zaposlenih za 3.803 radno sposobne osobe. Istovremeno, broj nezaposlenih se povećao za preko 20.000, točnije za 20.150 osoba. U prosjeku, po podacima Federalnog zavoda za statistiku, od početka mandata aktualne Vlade, u Federaciji BiH se svakog mjeseca 480 novih osoba nađe u popisima nezaposlenih - istakao je Telić.

Kako je kazao Telić, dug Federacije za vrijeme mandada Nermina Nikšića (SDP) porastao je za više od 600 milijuna KM.

Aktivisti Centra civilnih inicijativa nisu govorili o štetnom djelovanju Platformaška vlast na međunacionalne odnose u BiH koje je prouzročeno majorizacijom Hrvata.

Vezani članci