Bradati predavači okupiraju državu: Vehabijski tango u Tuzli, SDA i Islamska zajednica bez odgovora!

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
Uz pokojeg znatiželjnika ili doušnika po dužnosti dvoranu su dobrano popunili uglavnom mladi ljudi.

Na koji način je fanatični Imamović izazvao takvu pobudu i zanimanje, moguće je razglabati, ali prenaivno bi bilo povjerovati da nije dobro prosudio trenutak kada i gdje će upriličiti tribinu i pred kolikim auditorijem kako se ne bi eventualno osramotio pred polupraznom dvoranom i doživio ruganje svojih protivnika. Potrebno je naglasiti kako je "crvena" Tuzla, bastion lijevih snaga u BiH, neupitno ciljano odabrana, piše Dnevni list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvajaju gradove

I upravo stoga Nusret Imamović ništa nije prepustio slučaju. Sve je istančano isplanirao i ostvario ono što je želio. Bradati predavači polako okupiraju državu. Ako se izuzme šačica nostalgičnih prosvjednika, vehabijska tribina u Tuzli nikoga, nažalost, nije posebno zabrinula. Vođa radikalnog, antidržavnog pokreta Nusret Imamović je priredio vehabijski tango u Tuzli, političke stranke i Islamska zajednica u BiH su zanijemjeli, što bi trebalo značiti da je za njih sve bilo regularno i u skladu s demokratskim postulatima slobodnoga iznošenja svojih stavova i promišljanja.

Objektivno, Imamović i njegovi sljedbenici nisu u Tuzli rigidno pozivali na rušenje države i neposluh institucijama, ali su njihova višesatna predavanja i poruke doista bili na rubu incidenta i više nego jasno se moglo iščitati kako njima ovakva, sekularna država ne miriše i kako bi po kratkom postupku ovdje zaveli šerijatska pravila i zakone.

Ne tako davno, nakon Jašarevićevog krvavog pohoda po Sarajevu, ravnatelj OSA-e Almir Džuvo je upozorio Parlament BIH i javnost kako u BiH djeluje oko 3 tisuće vehabija i da su zbog svojih radikalnih protudržavnih stavova, posjedovanja oružja, pa i terorističkih napada najozbiljnija prijetnja miru i opstanku države. U posljednje vrijeme nema novih egzaktnih pokazatelja o brojnosti tog uvezenog radikalnog pokreta, međutim, izvan svake je sumnje kako je on svakoga dana sve masovniji i već polako poprima jezivo zabrinjavajuće obrise. Posebno je upadljivo što se vehabije, nakon uspješne amortizacije prvih udara na njihovo tumačenje islama i gaženja zakona, više ne povlače u brda, nego "slamaju" otpore i zapreke u urbanima sredinama poput Tuzle, a Zenicu, Sarajevo, Bugojno, Travnik, Maglaj ili Zavidoviće su odavno načeli i ideološki okupirali.

Uvezao ih SDA

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić u posljednje vrijeme jedini ozbiljno upozorava na omasovljenje vehabijskog pokreta u BiH. Iako smatra kako nisu sve vehabije radikalne i potencijalni teroristi, ministar Radončić s pravom ukazuje da je pojava opasna, da se galopirajuće širi i da država, političke stranke i Islamska zajednica nemaju spreman odgovor i gotovo ništa ne čine da spriječe širenje radikalnog islama neprimjerenog europskome podneblju.

Možda se može tretirati pomalo pretjeranim i neukusnim političkim podmetanjem Radončićeva teza kako je sadašnje vodstvo SDA ponajveći krivac za omasovljenje vehabizma, ali ako se potraže korijeni te pojave, onda je Fahrudin Radončić doista u pravu jer su mudžahedini u Bosnu stigli prije 20-ak godina na poziv tadašnjeg političkog i vojnog bošnjačkog vrha, dakle SDA. To ovih dana nije toliko bitno koliko pasivizam, nemoć ili nedostatak volje i htijenja da se vehabijskoj ideologiji strpljivo i razumno jednom stane na kraj. Pod tim se nikako ne podrazumijevaju represivne mjere, dapače, u obzir dolazi samo sustavni rad, ekonomski oporavak države i socijalna sigurnost osobito mladih ljudi.

Država mora znati tko to plaća vehabije u BiH, navodno mjesečno po 400 eura. Čijim novcem Imamović i ostali regrutiraju i vrbuju novo članstvo. Odakle silni novac za plaćanje odvjetnika i organiziranje tribina. Nusret Imamović i njegovi sljedbenici strpljivo grade povjerenje i usađuju pobudu među ojađenim ljudima i pod svaku cijenu žele veliki broj tih tradicionalno, mirnih, ali egzistencijalno ugroženih osoba otrgnuti od legalne islamske zajednice. Koliko god to vrh IZ-a u BiH ne želi priznati, vehabije sve češće predvode paralelne pogrebe i ukopavaju mrtve u neregistriranim grobljima.

Ugledni islamski teolog Šefik Hafizović upozorava kako "vehabijski militanti više ne dolaze samo po našu djecu, sada dolaze i po tapiju na ovu zemlju i vjerske institucije". Naravno, odgovornost je i na polugama vlasti. Nažalost, reakcije i poneki konkretniji potez se povuku tek nakon nekog tragičnog pohoda bradatih radikala. Srećom, oni se za sada suzdržavaju od eksploziva. To, međutim, ne znači da ima mjesta nekakvom samozadovoljstvu i spokoju. U svakom slučaju, vehabije rade itekako opasan i dobro osmišljen posao pred očima onih koji su pozvani da tu anomaliju strpljivo iskorijene iz našeg ionako zapaljivog društva.

Napadi

U sigurnosnom i policijskom opusu još od Mevlida Jašarevića i njegovog terorističkog napada na američko Veleposlanstvo nema naznaka o pripremanju nekih bombaških napada, ali to nikako ne znači da su se vehabije primirile i da nemaju i takve sulude planove o ubijanju države i pojedinaca.

Radikalizam

I neke kontroverzne muftije poput Muamera Zukorlića ili efendije Seida Smajkića u Mostaru svojim zapaljivim porukama dolijevaju ulje na vatru i potpiruju radikalizam među domaćim muslimanima.

Vezani članci