BIH: Oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
Količina padavina u proteklih 24 sata kretala se od 83 mm koliko je izmjereno u Neumu, 43 u Drvaru, 40 u Tuzli, 37 na Kupresu, 27 u Ljubuškom, 17 u Zenici, 11 u Livnu, 10 u Trebinju i na Bjelašnici, a u ostalim područjima količina padavina je manja od 10 mm.

Temperatura zraka u 8 sati: Bjelašnica 5 stupnjeva, Ivan-sedlo i Han-Pijesak 11, Bihać, Livno, Sokolac i Kupres 12, Bugojno, Sanski Most, Mrkonjić Grad, Prijedor i Drvar 13, Sarajevo, Banja Luka i Jajce 14, Gradačac, Derventa, Goražde i Ljubuški 15, Mostar, Tuzla, Zenica, Doboj, Srebrenica, Neum i Bileća 16, Bijeljina i Zvornik 17 stupnjeva.

Atmosferski tlak je u Sarajevu iznosio 931 milibar, za 11 milibara je niži od normalnog i sporo opada.

Danas se u BiH očekuje oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom i uglavnom svježije u odnosu na prethodne dane. Nešto više padavina bit će u južnim i istočnim djelovima. Vjetar slab do umjeren promjenljivog smjera. Najviša dnevna temperatura od 14 do 23 stupnjeva.

U Sarajevu će biti pretežno oblačno sa kišom, a moguća je i grmljavina. Najviša dnevna temperatura oko 19 stupnjeva.

DOLAZAK LJETA

Astronomski ( kalendarski ) početak ljeta ove godine je 21.lipnja iza podne, točnije u 13:28 po našem vremenu. Od tog trenutka i službeno je započelo kalendarsko ljeto! Dan je tog datuma najduži, a noć najkraća. Ljeto će trajati sve do 23. kolovoza kada nastupa jesen.

IZVJEŠTAJ O ZEMLJOTRESU

Dana 21. 06. 2010. godine, uređaji u Centru za seizmologiju, Federalnog hidrometeorološkog zavoda u Sarajevu, registrirali su u 01 sati i 13 minuta jači zemljotres 110 kilometara zapadno od Sarajeva na području Livna. Magnituda potresa u hipocentru je iznosila 4,4 Richtera, a intenzitet u epicentru je bio VI stupnjeva Merkalijeve skale. Zemljotresi ove jačine mogu prouzrokovati materijalnu štetu, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

(Fena)

Vezani članci