BiH krajem iduće godine preuzima odgovornost za pružanje usluga u zračnoj plovidbi

Vidi originalni članak

On je pozvao Predsjedništvo BiH da sukladno svojim ovlastima i propisanim procedurama što prije odobri nacrt za pregovore kako bi pregovori i formalno mogli biti pokrenuti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Kako smo informirani iz resornog državnog ministarstva, Vijeće ministara utvrdilo je nacrt pregovora, te je isti upućen Predsjedništvu BiH. BHANSA je sa svim zainteresiranim stranama u procesu preuzimanja odgovornosti pružanja usluga, usuglasila plan tranzicije za realizaciju Faze II projekta upravljanja zračnim prometom BiH i dalja dinamika aktivnosti ovisi od toga kad će Predsjedništvo BiH odobriti nacrt za pregovore'', ističe Primorac.

BiH je od 2014. godine u procesu preuzimanja odgovornosti za pružanje usluga u zračnoj plovidbi iznad svog teritorija. Tada je preuzela kontrolu nad prostorom do 10.000 metara nadmorske visine, dok je za uslugu i kontrolu zračnog bosanskohercegovačkog prostora iznad ove nadmorske visine, nastavila plaćati susjednim državama.

Uz ostale aktivnosti koje uključuju tehničko i kadrovsko jačanje, temeljni preduvjet za uspješno okončanje ovog procesa je zaključivanje novih međudržavnih sporazuma sa susjednim zemljama. Za ulazak u te pregovore potrebna je suglasnost državnog predsjedništva.

Vezani članci