Banja Luka: Dogovorena deblokada Elektroprijenosa BiH

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
...poslovati tako da će investiranje u mrežu oba entiteta biti srazmjerno kapitalnom učešću dvaju entiteta u iznosu 58,89 u Federaciju BiH, a 41,11 u Republici Srpskoj.

Struktura zaposlenih u kompaniji će odgovarati kapitalnom učešću, a radi deblokade njenog rada, a do izmjene akata koji u narednom periodu trebaju da usaglase resorni ministri, odluke će uprava donositi konsenzusom i vođenje kompanije će usaglašavati sa članovima akcionara, odnosno između dvojice premijera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnjoj drugoj vanrednoj sjednici Skupštine akcionara „Elektroprijenosa", kojom su predsjedavali entitetski premijeri Nermin Nikšić i Aleksandar Džombić, donesen je zaključak po kojem su nadležni ministri dobili zadatak da usaglase stavove i predlože izmjene i dopune Statuta te ga usaglase sa zakonskim rješenjem, a u roku od 30 dana da bi se razmatrali na Skupštini akcionara.

Pokrenuta je i inicijativa za izmjenu Zakona o osnivanju kompanije u točki koja definira raspodjelu dobiti, a novim izmjenama omogućit će da se oko 100 miliona dobiti može rasporediti i ranije, jer je sadašnjim članom bilo regulirano da se to ne može vršiti prvih 10 godina.

Formirane su dvije ekspertske grupe koje će rješavati status 110-kilovoltne mreže u BiH, kao i druga za odnos neovisnog operatera sustava u BiH „Elektroprijenosa BiH".

Federalni premijer Nermin Nikšić je dodao da je poznat stav njegove vlade da je protiv toga da se 110-kilovoltna mreža vrati entitetima, ali da ostaje da se sačeka stav ekspertne grupe.

Usvojena je i preporuka Upravnog odbora da razriješi postojeću upravu koja je u statusu vršitelja dužnosti te pokrene proceduru za izbor nove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Federalni premijer Nermin Nikšić izrazio je zadovoljstvo radom i dogovorenim zaključcima na ovoj sjednici.

„Mogli smo da nastavimo politiku koja je ovu kompaniju dovela u ovu blokadu ili da izaberemo jedan drugi pristup po kojem će se dogovarati u općem interesu da bi kompanija počela da radi kako je potrebno za sve građane i korisnike", naslasio je Nikšić i posebno je zahvalio resornim ministrima koji su usaglašavanjem stavova dali doprinos da je danas bilo moguće usaglasiti stavove.

I on i Džombić će, kaže, biti na raspolaganju i novom menadžmentu kompanije da bi ona profunkcionirala u zakonskim okvirima i dala doprinos razvoju mreže u BiH.

Također je i Džombić izrazio zadovoljstvo što je sjednica bila uspješna zato što joj je prethodilo usaglašavanje principa te da se nada će se „Elektroprijenos" deblokirati i početi uspješno da radi.

Dvojica premijera su izrazila spremnost i da se razgovara o nekim zajedničkim projektima dviju vlada te zajedničkim investicijama.

Fena

Vezani članci