Balijagić: Izetbegovići nastojali da uklone dokaze

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
On navodi da su ovo utvrdili i predstavnici UN, predvođeni Južnoafrikancem "Karlom Keningom", a da se pismena naredba o operaciji "Orao" i danas nalazi u Haškom tribunalu.

"Grupa `Ševe`, čiji članovi i danas žive u BiH i van nje, bila je namijenjena za teroriziranje Muslimana, Srba i Hrvata koji nisu bili po ukusu bošnjačkih vladajućih političara. Kompletnu logistiku `Ševama` je pružalo tadašnje Ministarstvo policije BiH", istakao je Balijagić u intervjuu "Dnevnom avazu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema njegovim riječima, pripadnici "Ševa" djelovali su snajperima i ubijali čak i pripadnike Armije BiH, pa je Deveta brdska berigada mislila da ih ubijaju ljudi iz Desete brdske brigade i obrnuto.

"Upucali su i Ismeta Bajramovića Ćelu samo da ne bi smetao Bakiru Alispahiću oko tržišta drogom. Najbolji snajperisti u `Ševama` bili su Slobodanka Šakić i njen brat, koji su bili prvaci Jugoslavije u streljaštvu", naglašava Balijagić.

On navodi da su istražitelji UN došli do podataka da su financiranje zločina nad građanima Sarajeva financirali Fabrika duhana i "Pivara" Sarajevo.

"Iz dokaznog materijala nedvosmisleno proizilazi da je mnogo važnija ličnost od Alije bio njegov sin Bakir, koji je, praktično, imao sve moguće informacije od AID-a i Muslimanske obavještaje službe", ističe Balijagić.

Balijagić, na čiju je kuću jučer više nepoznatih osoba izvršilo napad rafalnom paljbom iz automatske puške i bacanjem ručne bombe na terasu, tvrdi da je "narod u BiH postao talac mafijaško-zločinačke politike pojedinih bošnjačkih političara i moćnika".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema njegovim riječima, u tijeku istrage u slučaju zločinačke organizacije Ziajda Zike Turkovića pokazalo se da su "zadaci ubitačne naravi" rađeni blindiranim automobilom koji je svojevremeno koristio Alija Izetbegović.

"`Audi A8`, do kojeg je Turković došao svojim vezama sa čelnicima SDA, korišten je u akcijama likvidacije mnogo više nego `mercedes ML` koji je Turković službeno vozio. Ono što je sigurno, automobil je pripadao SDA. Neko za to mora biti odgovoran", poručio je Balijagić.

Srna

Vezani članci