Ako ne dostave potvrdu o životu umirovljenici u siječnju neće primiti mirovinu

Vidi originalni članak
Ako ne dostave potvrdu o životu poštom na mostarsku ili sarajevsku adresu tog zavoda do konca prosinca, u siječnju neće primiti mirovinu, navodi Slobodna Dalmacija.

Naime, prethodnih godina hrvatskim umirovljenicima Federalnog mirovinskog zavoda stizale su potvrde o životu na kućnu adresu, koje su potom korisnici trebali popuniti, ovjeriti na zakonom propisanim adresama te ih vratiti na poštansku adresu mirovinskog u susjednoj zemlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novine od ove godine

No, ove godine Mirovinski Federalne BiH je bio inovativan, u tijeku sa svjetskim internetskim trendovima, te je preko svoje stranice obavijestio sve osiguranike izvan teritorija Federacije da im potvrde o životu, preuzete s njihove službene stranice, moraju dostaviti do konca prosinca, inače im slijedi "obustava isplate mirovine".

Kako su umirovljenici u pravilu "na vi" s internetom, glasnogovornik Federalnog MIO-a Tomislav Kvesić je objasnio zašto su se odlučili na takav "revolucionaran" potez.

''Iz dva razloga. Prvi je ušteda, a drugi, još važniji, činjenica da nam se potvrde o životu poslane na kućne adrese u velikom broju nisu vraćale. Shvatili smo da u našoj bazi podataka, ovdje u Mirovinskome, nemamo točne adrese osiguranika. Često bi nas zvali i tvrdili da nisu dobili potvrdu o životu. Naravno, također želimo se preko ovjerene potvrde uvjeriti jesu li osiguranici kojima isplaćujemo mirovinu doista i živi'', pojašnjava glasnogovornik Kvesić.

Kvesić također pojašnjava da su mirovine stečena prava koja osiguranicima nitko ne može oduzeti, da MIO može samo zalediti isplatu "dok ne pristigne potvrda o životu", a da bi se potom isplatile i "zaleđene" mirovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neslužbeno, pak, navodi Slobodna MIO će prihvatiti potvrde o životu dostavljene i do 15. siječnja, prije početka obračuna mirovina, kao da su došle i do konca prosinca.

Neka dođu u HZMO

Inače, i iz hrvatskog Mirovinskog poručuju da su na raspolaganju tim umirovljenicima.

''Mogu doći u naše urede ako im treba pomoć i isprintati i popuniti potvrda o životu, tako će moći riješiti sve na jednom mjestu'', poručio je preko "Slobodne" glasnogovornik HZMO-a Filip Dujmović.

Uzgred, HZMO svojim osiguranicima izvan Hrvatske i dalje šalje potvrde o životu poštom, pa tako i onima koji žive u Federaciji BiH.

Slobodna Dalmacija

Vezani članci