Ajanović: Ponašanje Lagumdžije je neokomunizam koji koketira sa fašizmom

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
...volju jednog konstitutivnog naroda, nije nikakva socijaldemokracija, već klasični neokomunizam koji koketira sa fašizmom, izjavio je predsjednik Bosanske stranke i ugledni odvjetnik iz Tuzle Mirnes Ajanović.

"Kako možemo pričati o multietničnosti BiH, u kojoj su tri naroda konstitutivna, ako kroz izbornu volju negiramo narode, ali i njihova prava da budu različiti", zapitao je Ajanović i dodao da je SDP bošnjačka stranka, koja ima zanemariv dio birača drugih naroda koji za nju glasaju, kao i da to u manjoj ili većoj mjeri imaju i druge stranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istakavši da je stvarnost da u BiH postoje tri naroda, koji su se generalno odredili kroz političke stranke, i da ta stvarnost zapravo i jeste multietičnost BiH, Ajanović je poručio da je upravo ta različitost suština onoga što bi trebalo da bude BiH, ali da to bošnjački političari, i većina Bošnjaka, ne žele da shvate.

"Tjeranje drugih naroda da misle glavom Bošnjaka, ili obratno, vodi samo u propast i održava stanje bezizlaznosti. Zamislite da neki drugi narod uzme sebi za pravo da bira predstavnike Bošnjaka, kako je SDP uradila Hrvatima", rekao je Ajanović za "Fokus".

Govoreći o stanju u medijima u Federaciji BiH, Ajanović je rekao da u tim medijima oporba ne postoji.

"Predsjedavajući Predstavničkog doma /Parlamentarne skupštine BiH/ Denis Bećirović toliko je glorifikovan u federalnim medijima, jer je, zamislite, konačno odgovorio Miloradu Dodiku i rekao da treba sankcionirati Republiku Srpsku. Slušati takve izjave, koje stvaraju još dublji jaz, samo iritira i provocira druge narode", istakao je Ajanović i dodao da SDP nije nikakva pomirljiva stranka.

Komentirajući to što već više od godinu dana nema vlasti na nivou BiH, Ajanović je rekao da je u Federaciji vlast uspostavljena tako što nije poštovana izbora volja građana, niti procedure Centralne izborne komisije /CIK/ BiH, i da je tu korijen svih problema, koji se reflektira na nivo BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vladajuće stranke, koje su mafijaški sjele u Parlament Federacije i formirale vladu, nisu krive što su takve kakve jesu. Izgleda da i birači žele takve. Visoki predstavnik Valentin Inzko nije smio zaustaviti odluku CIK-a BiH", istakao je Ajanović i dodao da Incko najveću odgovornost nosi upravo zbog toga što je suspendovao odluku CIK-a BiH i spriječio Ustavni sud Federacije da odlučuje o legalnosti vlasti

Vezani članci