BiH – Hrvatska: Pritisci lobija

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
Najava potpisivanja protokola o trgovini jedini je korak koji su vlasti BiH poduzele po ovom pitanju, iako Hrvatska već mjesecima radi studije, upozorava na posljedice, lobira po Bruxellesu i na sve načine pokušava zadržati postojeće stanje.

Jer, to stanje joj u potpunosti odgovora i na osnovi njega bez ikakvih barijera u BiH uvozi sve i svašta i ono što nam treba i ono čega imamo viška.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U budućim pregovorima o trgovinskom protokolu pregovarači iz BiH, ali pod uvjetom da ne rade za neki od trgovinskih lobija, dobro moraju voditi računa koja vrsta robe i po kojim uvjetima će moći ulaziti u BiH.

Ne smiju podleći pritiscima tih istih lobija, koji će dobrom mjerom odlučiti čija roba i po kojim uvjetima se može naći na tržištima Hrvatske i BiH. Ne smije se podleći ni sitnim interesima pojedinaca, koji će na sve načine, uglavnom "podmazivanjem", pokušati da se upravo njihov proizvod nađe na listi proizvoda koji će nesmetano i bez ikakvih carinskih opterećenja prelaziti granice. Postojeće stanje također se ne smije zadržati, jer bi nas u tom slučaju agroindustrijalci iz Hrvatske pregazili i uništili i ono malo poljoprivredne proizvodnje koja je opstala u BiH.

Sve u svemu, pregovarače iz BiH čeka težak zadatak, ali ne treba zaboraviti i to da Hrvati u BiH u potpunosti kontroliraju trgovinu sa svojom maticom, da su isključivo oni zastupnici najvećih njihovih robnih marki i da će na sve načine pokušati zadržati postojeće stanje.

Izvor: NEZAVISNE NOVINE

Vezani članci