Pozvani Dujmović i Strinić, vraćeni Šimunić i Križanac!

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Hrvatska u subotu 14. studenoga u Vinkovcima igra protiv Lihtenštajna, bit će to točka na “i” godine u kojoj je Bilićeva momčad dobila sve utakmice (šest) osim dvije (remi s Ukrajinom i poraz od Engleske), ali nije izborila najvažnije - Svjetsko prvenstvo. I prirodno došle su novosti - Robert Kovač se definitivno oprostio, nekolicina - Jerko Leko, Anas Sharbini, Hrvoje Vejić, Hrvoje Čale - nisu pozvani, vratili su se Ivo Iličević i Drago Gabrić, a debitantsku šansu dobivaju Ivan Strinić i Miroslav Dujmović.
- S Kovačem sam razgovarao u Splitu, ponovio je izrečeno nakon Kazahstana. Smatra da je dosta i podvukao je crtu. On je velikan koji nas je zadužio, jedan je od najboljih, ako ne i najbolji obrambeni igrač nove Hrvatske. Iznimno sam mu zahvalan na onome što je napravio za nas u ovih deset godina na terenu i izvan njega. Bio je oličenje karaktera i profesionalca - kazao je Bilić za stopera koji privodi kraju karijeru i u Dinamu. Među Vatrenima je debitirao 24. travnja 1999. u prijateljskoj utakmici s Italijom u Zagrebu (0:0), skupio je 84 nastupa, no niti jedan gol. Što za defenzivca nije najvažnije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivica Olić ipak neće slijediti njegov primjer...
- Pričao sam s njime, njegova razmišljanja nisu dobro prenesena. On kaže da ako se ozljede nastave, onda neće moći dati što se od njega očekuje, no bude li igrao u klubu, on je pravi sportaš i pravi Hrvat, uživa u našem okruženju, i vrlo rado će se staviti na dispoziciju reprezentaciji - dodao je Bilić.

Ivica Križanac i Josip Šimunić prema očekivanju ponovo su u stroju.
- Poduzeo sam što sam poduzeo, nisu to bili tako veliki istupi da bi zahtijevali drastične kazne. Tada je rečeno da su sankcionirani za Kazahstan, povratak je logičan slijed. S njima ću razgovarati kada dođu na okupljanje.

A tu će im se premijerno priključiti Ivan Strinić i Tomislav Dujmović. Što izbornik očekuje od njih?
- Duže su među igračima koje pratimo. Strinića smo motrili kod Vučevića, Miše i sada Reje. Može igrati braniča u 4-4-2, čak i veznog. Kako Hajduk prakticira 3-5-3, kontra Dinama je bio lijevi bočni, a prije često u sredini terena. U naletu je, izvanrednih tjelesnih sposobnosti, u dogledno bi vrijeme s pravim napretkom mogao postati standardan u reprezentaciji. Dujmovićev se put može usporediti s Križančevim. Igrao je u HNL-u, međutim, preko Perma je dosegnuo mjesto u velikom Lokomotivu, gdje igra i niz ruskih reprezentativaca. Među najboljim je igračima u klubu. Pojačat će konkurenciju u vezi, na njega se može i mora računati.

Kako se igra samo jedan susret, za neke nije bilo mjesta.
- Ovo je lista za Lihtenštajn, nitko nije otpisan, svi ostaju u krugu kandidata.

Što uopće Hrvatska dobiva susretom s protivnikom iz petog europskog ranga?
- Nakon neuspjeha u kvalifikacijama htjeli smo iskoristiti ova dva termina, pritom da odigramo po jedan jači i slabiji dvoboj. U kombinaciji su se nalazile i Argentina i Italija, ali na kraju nije bilo mogućnosti da se ti susreti organiziraju. Ovdje počinje novi ciklus, iako je u biti startao već od Kazahstana. Imamo plan i viziju do početka izlučnog natjecanja. Protivnik nije adekvatan našoj želji, no i u skupini imat ćemo rivala takve razine. Niti jedna utakmica nije za baciti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rakitić, Lovren i Kalinić prepušteni su, sukladno orijentaciji HNS-a, mladoj vrsti.
- Ustupili smo ih zbog specifične situacije, premda su oni nama jako bitni. No, mladi imaju važnije dvoboje.



Popis igrača za prijateljski dvoboj s Lihtenštajnom:

Vratari: Runje, Subašić

Obrana: Ćorluka, Križanac, Knežević, Šimunić, Strinić

Vezni red: Srna, Vukojević, Kranjčar, Pokrivač, Pranjić, Dujmović, Iličević, Gabrić

Napadači: Da Silva, Klasnić, Jelavić, Bilić i Mandžukić



Autor: Dražen Antolić

Vezani članci