Pomoćni sudac je priznao: Namještao sam utakmice!

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Akcija Offside nikog zapravo nije šokirala. Da ima namještanja u hrvatskom nogometu, već je godinama javna tajna. Ali nikada dosad o namještanjima nije progovorio izravni akter...
- Postoji čovjek koji tijekom tjedna delegira suce za iduće prvenstveno kolo. Naravno, uvijek se vodi računa o tome tko se bori za naslov prvaka, a tko za ostanak u ligi - rekao je prvoligaški pomoćni sudac za emisiju “Provjereno” Nove TV.
- Jednostavno vam zazvoni telefon i kažu vam kako utakmica koju sudite treba završiti! A kad treba, zna se koje suce šalju na koju utakmicu - dodao je sudac, koji je slične priče čuo i prije no što je došao na listu za utakmice Prve HNL.
- Da, priče su oduvijek postojale, ali u sve to ušao sam pomalo romantičarski. A onda sam sve to počeo i doživljavati - izjavio je sudac.
I nema tu previše skrivanja, sve je kristalno jasno. Mora biti onako kako kažu oni na vrhu.
- Svi sjednemo prije utakmice i glavni sudac kaže: ‘Dečki, zvali su. Ova utakmica mora završiti tako i tako’. I koliko god zbog sebe ne želim raditi cirkus i time si rušiti reputaciju, suci su uvijek tim. Nezgodno je to, ne mogu ja suditi bitno drukčije od onog što sudi glavni sudac - požalio se prvi sudac koji je otvoreno progovorio u namještanju.
Do početka Uskokove akcije nitko se nikad nije usuđivao otkriti detalje iako je još iz jugoslavenske lige jasno da na ovim prostorima postoje ljudi koji namještaju utakmice iz vikenda u vikend.
Zdravko Bošnjaković, bivši prvoligaški igrač i sudac, također je za “Provjereno” prepričao svoja iskustva iz prošlosti.
- Došli su k meni i rekli: ‘Imaš 15 kila za našu pobjedu! Nije bitno čega’. I ja sam rekao da nema problema. Da sam to odbio, nema me više - kaže Bošnjaković.
- Da postoji dobra volja u policiji ili politici, jer to treba biti politička odluka, dva drugorazredna detektiva u roku tri mjeseca sve mogu saznati - uvjeren je Dragutin Poljak, kontrolor i Uefin delegat. Ali dobre volje, nažalost, očito nema...

UTAKMICA SE MOŽE NAMJESTITI BEZ SUCA, DOVOLJAN JE BEK
Makedonac Velibor Džarovski, samoprozvani kralj nogometne mafije i čovjek kojeg su ‘80-ih prozvali najvećim zlom jugoslavenskog nogometa, hvali se da je namjestio više od 80 utakmica.
- Svaki klub ima nekoga tko je slab, igrača koji ima kockarske dugove, treba novac za djevojku ili takvo nešto. Obično sam tražio lijeve bekove, središnje braniče ili golmane - kaže Džarovski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Piše: Marko Vidalina/24sata.hr

Vezani članci