Palestinci od FIFA-e traže suspenziju Izraela, Blatter im predložio prijateljsku utakmicu

Vidi originalni članak

... pravila koja brane rasizam i slobodno kretanje nogometaša. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaznu za Izrael traži Palestinski nogometni savez, kojeg FIFA priznaje, ali napominje kako u tom zahtjevu nema ništa politički. Zbog kršenja ljudskih prava, FIFA je ranije suspendirala Južnoafrički savez tijekom Aparthaida 1960-ih i Jugoslaviju Slobodana Miloševića `90-ih.

Izrael ograničava kretanje nogometaša

Palestinci se žale jer njihovi nogometaši i nogometni dužnosnici imaju ograničeno pravo kretanja, zbog čega klubovi imaju problema s odigravanjem utakmica. Također, žale se i jer pet klubova iz izraelske lige ima sjedište na palestinskom teritoriju, te tvrde da izraelski savez zatvara oči pred rasizmom.

"Nikada nećemo prihvatiti nikakav dogovor izvan Kongresa FIFA-e. Izraelci misle da mogu nastaviti vuči svijet za nos zbog holokausta, a oni su glavni grubijani u susjedstvu", rekao je čelnik palestinskog nogometa Jibril Rajoub.

"Na svijetu ne postoji savez koji može govoriti državi što da radi"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izraelski savez brani se tvrdnjom da ne može odgovarati za postupke i restrikcije koje nameće država Izrael, koji pod isprikom sigurnosnih razloga ograničava kretanje Palestinaca i blokira opskrbu palestinskih teritorija.

"Mislim da ne postoji nogometni savez na svijetu koji može govoriti državi kako da rješava pitanje sigurnosti, pa tako ni u Izraelu", rekao je Rotem Kamer, izvršni direktor izraelskog saveza, dodavši kako je rasizam u Izraelu prisutan kao i u ostatku svijeta, te se zajedno treba boriti protiv takvih pojava.

Blatterova briljantna ideja

Predsjednik FIFA-e Sepp Blatter, koji se sprema za izbore na kojima traži novi mandat, iznio je neobičnu ideju kako riješiti sukob Izraela i Palestine. Prilikom službenog posjeta Jeruzalemu predložio je odigravanje prijateljske utakmice između reprezentacija Izraela i Palestine kao doprinos mirovnom procesu.

Dok UEFA razdvaja ljute neprijatelje Rusiju i Ukrajinu, Armeniju i Azerbajdžan, Španjolsku i Gibraltar, a Srbija i Albanija pokazuju kako izgleda nogomet bez tih ograničenja, FIFA-in predsjednik uvjerava svijet da se svi problemi rješavaju nogometom.

Blatter se u Jeruzalemu sastao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, dok će se u srijedu sastati s palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom.

"S premijerom Netanyahuom sam pričao o mogućnosti odigravanja utakmice između reprezentacija Izraela i Palestine. FIFA bi sa zadovoljstvom organizirala tu utakmicu", rekao je Blatter nakon sastanka.

Izraelci su izrazili dvojbe oko sigurnosti i mogućih terorističkih prijetnji na mjestu odigravanja te utakmice, a još se čeka službeni stav Palestinaca. Izrael je punopravni član FIFA-e i UEFE, dok je Palestina član Azijske nogometne konfederacije.

Palestinci s optimizmom čekaju FIFA-in Kongres, a njihov odvjetnik Gonzalo Boye tvrdi da će za suspenziju Izraela trebati 50 posto plus jedan glas svih prisutnih predstavnika članica. Izraelci, pak, tumače FIFA-ine statute nešto drugačije i tvrde da za suspenziju treba 75 posto ili 160 glasova.

Vezani članci