NS BiH: Komitet za normalizaciju nije sporio pravo NK „Široki Brijeg“

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Komitet za normalizaciju nije sporio pravo NK „Široki Brijeg“ da pozove ostale klubove da zatraže sastanak sa rukovodstvom NS/FS BiH u cilju rješavanja „nagomilanih problema“, niti su članovi Komiteta u javnosti iznosili stavove o tome. Naprotiv, kao što je već poznato, Komitet je inicirao formiranje Udruženja premijerligaša i na tu temu zakazao i organizovao nekoliko sastanaka, s tim što je na posljednjem sastanku u Sarajevu, 10. 04. 2012. godine, dogovoreno i osnivanje Inicijativnog odbora za formiranje tog Udruženja, u okviru kojeg bi klubovi ostvarivali sva prava i interese. Nažalost, na navedenim, kao i brojnim prethodnim sastancima, iako su uredno pozivani, nisu bili prisutni predsjednici pojedinih klubova, pa ni predsjednik NK „Široki Brijeg“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče navoda o „sukobu interesa“ pojedinih članova Komiteta za normalizaciju javnost je upoznata da je ovaj Komitet imenovan odlukom FIFA. Isto tako sportskoj javnosti u BiH bilo bi zanilmljivo da je predsjednik NK „Široki Brijeg“ Zlatan-Mijo Jelić pominjao sukob interesa u vrijeme kada je obavljao funkciju člana Izvršnog odbora NS/FS BiH i kada je tu poziciju prepustio glavnom tajniku NK „Široki Brijeg.

Također, sportskoj javnosti je poznato da u periodu kada su predstavnici NK „Široki Brijeg“ bili članovi Izvšnog odbora nisu bili uobičajeni sastanci Izvršnog odbora sa predsjednicimna klubova, iako je u tom periodu evidentirano mnogo više problema u radu Saveza, a posebno sudačke organizacije.

Nadležni komiteti NS/FS BiH su samostalni u svom radu, ali odgovaraju Komitetu za normalizaciju koji je dobio mandat FIFA i UEFA da unaprijedi stanje u BH nogometu/fudbalu.

Komitet za normalizaciju NS/FS BiH, na sastanku održanom 18. 04. 2012. godine, donio je odluku o pokretanju disciplinskog postupka protiv odgovornih osoba NK „Široki Brijeg“, ali ne, kako je istaknuto na press konferenciji ovoga kluba, zbog „pisma klubovima u kojem se traži potpora drugih klubova za sastanak sa Komitetom za normalizaciju“, nego zbog prethodnog saopćenja NK „Široki Brijeg“ u kojem se navodi da su pojedini članovi Komiteta za normalizaciju direktno uticali na rad komisija saveza, a u kontekstu utakmice 22. Kola Premijer lige BiH FK „Slavija“ – NK „Široki Brijeg“ 2:0, nakon koje su predstavnici NK „Široki Brijeg“ čestitali domaćinu na zasluženoj pobjedi (šef Stručnog stožera NK „Široki Brijeg“ Marin Bloudek je izjavio da je ekipa „Slavije“ nadigrala njegov tim u svim elementima nogometne igre), da bi poslije toga NK „Široki Brijeg“ u saopćenju objavljenom 16. 04. 2012. godine, suđenje na ovoj utakmici okarakterizirao „skandaloznim“ i „tendencioznim“.

Komitet za normalizaciju NS/FS BiH redovno je analizirao rad nadležnih organa NS/FS BIH, pa tako i Komiteta za suce i suđenje, a posljednja analiza izvršena je za prvih pet kola u proljetnoj polusezoni, 12. 04. 2012. godine, kada je Komitet usvojio izvještaj Komiteta za suce i suđenje, uz određene zaključke u cilju daljeg unaprijeđenja kvaliteta suđenja. Ovdje treba istaći da je Komitet za normalizaciju, za razliku od prethodnog rukovodstva, u cjelosti podržao UEFA Konvenciju o organizovanju suđenja, te se potpisivanje ove Konvencije očekuje uskoro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U vezi sa primjedbama koje se odnose na odluku Komiteta za normalizaciju NS/FS BiH o naknadama za treniranje igrača, a koju je primijenio Komitet za status igrača u slučaju prelaska igrača iz NK „Široki Brijeg“ u HŠK „Zrinjski“, na temelju pravnog mišljenja Komiteta za propise NS/FS BIH, NK „Široki Brijeg“ ima mogućnost ulaganja žalbe Apelacijskoj komisiji NS/FS BIH, koja će u tom slučaju donijeti konačnu odluku.
Nisu istinite informacije da je Komitet za normalizaciju donio odluku prema kojoj finalista Kupa BiH, u slučaju da je pobjednik Kupa istovremeno i državni prvak, neće steći pravo nastupa u UEFA natjecanju, odnosno UEFA Ligi Europe. Naime, radi se o odluci koju je donijela UEFA i objavila 01. 04. 2011. godine.

Komitet za normalizaciju je svjestan određenih problema, kao i pojedinačnih propusta, ali je spreman da i dalje aktivno radi na pozitivnim promjenama u BH fudbalu/nogometu.

NS BIH

Vezani članci