Najpoznatiji transferi koji su se zamalo dogodili

Vidi originalni članak
... upropastio otac Franka Lamparda?

Kylian Mbappe, Phillipe Coutinho i Paulo Dybala najzvučnija su imena prijelaznog roka, prvog želi PSG, a jedan od potonje dvojice trebao bi završiti u Barceloni, no imaju još svega nekoliko sati za završetak posla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne dogodi li se ni jedan od ovih transfera do ponoći, mogli bi do zime ili iduće sezone pasti u zaborav, a kroz desetak godina neki kolega uvrstit će ga u sličan tekst kao ovaj. No, dotad će ovih deset pokušaja biti najpoznatiji propali poslovi u povijesti inozemnog nogometnog trgovanja, piše germanijak.hr.

1. Ivica Olić u Hajduk

Svi znaju slavnu priču o transferu Ivice Olića u Dinamo, legendu hrvatske reperezentacije s više od stotinu nastupa u Modre je prodalo zagrebačko podzemlje. Hajduk se uključio u njegovo dovođenje iz Zagreba u posljednji trenutak. Činilo se kako će Olić u kopernikanskom obratu završiti u Splitu, umjesto u hrvatskoj metropoli, ali potom se u posao uplela mafija. Njegov tadašnji impresario, Dragan Marić, nakon nekoliko sati vožnje u prtljažniku s pištoljem u ustima promrmljao je „Ivica ide u Dinamo, a ne u Hajduk." Ta legendarna priča danas je dio domaćeg nogometnog folklora, a Olić je legenda hrvatske reprezentacije.

2. Diego Maradona u Sheffield United

Vjerojatno najšokantniji transfer do kojeg nikad nije došlo. Davne 1978. godine menadžer Sheffield Uniteda Harry Haslam otišao je u Argentinu po pojačanja, i vratio se s punim ustima priča o sjajnom 17-godišnjaku Diegu Maradoni. Sheffieldov šef imao je džeparac 200.000 funti, ali na koncu je kupio Maradoninog sunarodnjaka Alexa Sabellu za 160.000 funti. Sabela je bio hit u Yorkshireu, ali nogometna povijest na Otoku bila bi bitno drugačija da je doveo malog zelenog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Zinedine Zidane u Blackburn Roverse

Sadašnji Realov menažder trebao se priključiti Blackburnu 1995. godine po osvajanju naslova prvaka. Zidane je trebao zacementirati njihov status vodeće nogometne družine u zemlji, ali kad je menadžer Blackbourna Kenny Dalglish zatražio da mu dovedu Zizoua, predsjednik kluba odbio ga je rekavši:

"Što će ti? Pa imamo Tima Sherwooda!"

4. Alfredo di Stefano u Barcelonu

Njegovo je ime sinonim za Real Madrid, Argeninac je s Kraljevskim klubom osvojio gomilu trofeja i dvaput je bio europski igrač godine, ali sveg tog ne bi bilo da španjolski diktator Franco nije pokvario posao Barci. Katalonci su dogovorili transfer s River Plateom 1953. godine s kojim je Di Stefano službeno imao ugovor, ali Real Madrid to je učinio istovremeno s Millionariosom, klubom u kojem je slavni Argentinac igrao nakon štrajka igrača u Argentini na početku pedesetih. Franco je na koncu odlučio kako će Di Stefano igrati sezonu za Real, pa sezonu za Barcu, ali Katalonci su u duhu dobrih odnosa s nepopularnim fašističkim diktatorom odlučili prepustiti Di Stefana ljutitom rivalu.

5. Zlatan Ibrahimović u Arsenal

Legendarni Šveđanin došao je kao 16-godišnjak na Highbury i razgledao stadion, čak je odabrao broj koji će nositi u mladoj momčadi, ali kad su ga upitali „jesi li spreman doći na probu", odgovorio je u svom stilu i uprskao priliku u Arsenalu.

„Zlatan ne dolazi na probe, ili ga želiš ili ne!"

6. Cristiano Ronaldo u Arsenal

Menadžer Topnika Arsene Wenger imao je pod svojom trenerskom palicom neke od najtalentiranijih svjetskih mladih igrača, ali propustio je valjda dvojicu najtalentiranijih u posljednjem stoljeću - Ibrahimovića i Ronalda. Cristiano je također već imao zakaparen dres s brojem devet, ali škrti Wenger nije želio platiti 18 milijuna eura za 18-godišnjaka i transfer je propao.

7. Rivaldo u Bolton

Svjetski prvak bio je nadomak prelaska u Bolton sredinom 2000. nakon uspješne karijere u Barceloni i Milanu. Wanderersi su tih godina u svojoj momčadi imali gomilu iskusnih igrača, Michela Salgada, Fernanda Hierra, Yourija Djorkaeffa, Jay-Jay Okochu, Ivana Campa i mnoge druge, a Rivaldo bi se sjajno uklopio u klupsku politiku. No na koncu je ipak odabrao Oylmpiacos.

8. Andrij Ševčenko u West Ham

Legendarni Ukrajinac postao je jedan od najboljih svjetskih napadača uopće, ali tko zna u kojem smjeru bi se razvijala njegova karijera da je 1995. godine otišao u Premier ligu.

Želio ga je sadašnji klub našeg Slavena Bilića West Ham, a Harry Redknapp otkrio je da je transfer upropastio otac Franka Lamparda.

„Franka seniora presrela su dvojica likova koji su izgledali kao mafijaši i rekli mu kako posluju u Ukrajini. Doveli su svoja dva igrača na probu, a jedan od njih zabio je krasan gol. Ukrajinci su tražili milijun funti za njega, ali bilo nam je previše. Zvao se Andrij Ševčenko."

9. Robert Lewandowski u Blackburn

Ponajbolji napadač današnjice 2010. godine bio je na meti Blackburna koji je ponudio njegovom tadašnjem klubu Lechu Poznanju četiri milijuna funti. Taman kad se Poljak spremao na pregovore u Lancashire nad Europom se nadvio vulkanski oblak i paralizirao zračni promet, a Englezi su s vremenom odustali.

10. Ronaldinho u Real Madrid

Brazilski čarobnjak umalo je prvi put došao u Europu 2001. godine, naime trebao je potpisati za škotski St. Mirren, ali zbog skandala s putovnicom posao je propao. Na koncu mu je prva europska postaja bio PSG iz kojeg je otišao 2005. godine u Barcelonu. Real Madrid te godine je želio njega ili Davida Beckhama, ali odlučio se za Engleza jer im je Ronaldinho bio preružan!

Vezani članci