Mamićeva poruka predsjedniku HNS-u: 'Ne ode li Halilović na SP, Šuker mora dati ostavku'

Vidi originalni članak
Kako na momčad, na klub, ali i na sva događanja u hrvatskom nogometu gleda Zdravko Mamić?

- Nažalost, ne mogu o pravom izgledu današnjeg Dinama govoriti iz nekoliko razloga. Ne sjećam se priprema u koje smo ušli s toliko problema. Nekoliko vitalnih igrača kao što su Brozović i Pivarić imaju neugodu s metatarzalnom kosti stopala, Šimunović i Husejinović su operirani, a ložu je ozlijedio Taravel na utakmici s Zürichom. Cleyton je u odnosu na druge igrače nedovoljno spreman, trebat će mu vremena da dođe na njihovu razinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znači, Dinamo u proljetni dio prvenstva neće startati u top izdanju?

- Veseli me što je povećana količina rada u odnosu na neke bivše pripreme, atmosfera je dobra, nikad nismo imali više mladih igrača s nama, tu su već otprije Halilović i Brodić, te Pavičić, Murić, Mamić i Capan. Ima stvari koje me čine optimističnim, ali isto tako i onih za koje mogu kazati da izazivaju neizvjesnost. U najvažnijem razdoblju, u prva tri kola nastavka prvenstva, kada igramo na gostovanjima s Istrom 1961 i Rijekom, te doma sa Splitom, nećemo biti u optimalnom izdanju.

Trener momčadi je vaš vlastiti brat. Strepite li za njegovu sudbinu ako momčad ne bude igrala kako valja i ako ne bude bilo adekvatnih rezultata?

- Činjenica da mi je brat trener donosi mi još veći strah i odgovornost. To je dodatni teret na našim leđima. Zoran je vrijedan i pošten dečko, okupio je oko sebe u stožeru respektabilan krug mladih i ambicioznih ljudi. Ovo što vidim, daje mi nadu za optimizam. Kad je uletio Zoran sa svojim ljudima u krizama, vidio se pomak.

Drugim riječima, brat je na klupi sigurniji od bivših trenera?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Ne! To što je moj brat, nimalo ga ne amnestira od kritike ili odlaska s klupe. Kad bih procijenio da on nije u stanju Dinamo dovesti na stepenicu više, onda bismo se obiteljski dogovorili da više ne bude trener.

Alen Halilović, to se jasno vidi i na ovim Dinamovim zimskim pripremama, napreduje koracima od sedam milja?

- Halilović će sigurno biti jedan od najboljih igrača na svijetu! To pokazuje iz dana u dan. Ali bojim se da će nam brzo otići! Mnogo stvari u njegovu slučaju nije nam išlo u prilog. Mnogi koji su ga trebali štititi u njegovu razvoju, ugraditi mu dodatnu privrženost prema Dinamu, činili su suprotno. Otići će naprasno, jer misli da će mu razvoj biti bolji negdje drugdje, a ne u ovom okruženju gdje se nalazi njegov klub.

Približava se Svjetsko prvenstvo u Brazilu. Koliko Dinamovih igrača očekujete ili želite u nacionalnoj vrsti Hrvatske?

- Ne očekujem baš ništa. Svaka moja izjava na tu temu bila bi kontraproduktivna, izazvala bi lavinu komentara, pa ne želim sudjelovati u toj priči.

Onda je ipak zastao i dodao:

- Ako Halilović ne ode na Svjetsko prvenstvo, cijelo hrvatsko nogometno rukovodstvo na čelu s predsjednikom Šukerom treba podnijeti ostavku! Halilović bi trebao biti nositelj igre sljedećih 15 godina hrvatske reprezentacije. Ako on nema mjesta među 23 igrača u nacionalnoj vrsti, te se moguće odluči igrati za BiH, onda bi to bio ogroman udarac za hrvatski nogomet.

sportske.jutarnji.hr

Vezani članci