Hrvatska ima stopera koji po utakmici pretrči 12 kilometara!

Vidi originalni članak

Na mala vrata stigao je ovog ljeta Zvonimir Šarlija u redove ruskog velikana CSKA. Moskovljani su 22-godišnjeg stopera uzeli na jednogodišnju posudbu, a Slavenu Belupu je pripala naknada od 150.000 eura uz opciju otkupa na kraju sezone za iznos od 750.000 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pomalo neočekivano, Šarlija je debitirao već u 1. kolu ruskog prvenstva na gostovanju kod Samare. CSKA je tada poražen sa 2:0, no mladi Koprivničanac nije bio kriv za pogotke.

Ogled s Orenburgom promatrao je s klupe, a kao pričuva je ušao u igru nakon pola sata protiv moskovskog Lokomotiva (1:0), te je odradio cijelo gostovanje kod Rubina (1:0) i domaći ogled sa Sočijem (0:0).

Dakle, u posljednje tri utakmice kako javljaju Sportske novosti moskovski CSKA nije primio pogodak, a Šarlija je dobrom igrom pokazao da se na njega može ozbiljno računati.

Odigrao sam posljednje dvije utakmice u početnoj postavi, ali svaki novi tjedan je nova borba za prvih 11, pogotovo nama obrambenim igračima, jer je tu najoštrija konkurencija. Bilo je teško, ali uz malo sreće i dobru igru uspio sam se nametnuti u ovom trenutku - rekao je Šarlija.

Velika razlika Moskovljani igraju u sustavu 3-5-2 u kojem je on desni stoper, no zadaci su mu malo drukčiji od onih na kakve je naviknuo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Definitivno se osjećam najugodnije na toj poziciji, iako se formacija 3-5-2 u CSKA poprilično razlikuje od te formacije u Slavenu Belupu, pogotovo protiv slabijih suparnika. Protiv Sočija sam istrčao najviše u našoj momčadi, 12 kilometara, od kojih je sedam bilo u fazi napada. Ovdje je desni stoper u obrambenoj trojci praktički više ofenzivni desni bek - ističe Šarlija.

Općenito je rusko prvenstvo dosta teže i zahtjevnije od HNL-a.

Velika je razlika, ovdje su dueli puno jači. HNL ima tehnički jake individualce koji ovdje mogu igrati po znanju, ali fizički i taktički Rusija je puno ispred Hrvatske. Dueli su čvršći i u zraku i na tlu, teže je čitati igru. I onda kad misliš da si na lopti, često se dogodi da ti je netko u posljednji trenutak ‘pikne’ ili uđe u duel. Što na vaše igre kaže trener Viktor Gončarenko?

Koliko znam, zadovoljan je. Puno pričamo i analiziramo, svaki trening se snima, pa mi često ukazuje na pogreške, kako na treningu, tako i na utakmici. Hrvatska kolonija Je li realno očekivati da na vas CSKA otkupi od Slavena na kraju sezone?

Da se odluka mora donijeti u ovom trenutku, vjerujem da bi me otkupili. Međutim, preda mnom je još sedam-osam mjeseci dokazivanja, i nadam se da ću uspjeti dokazati da vrijedim dovoljno za CSKA. Mogu reći da sam dobro startao u utrku, ali je treba isto tako privesti kraju. Sigurno da bi ostanak u CSKA za mene predstavljao dodatan motiv i dokaz moje kvalitete. Već i sam dolazak ovdje dovoljan je pokazatelj svega, ali ne zadovoljavam se s time, tako da želim dodatno napredovati. Zasad se dobro snalazi i s ruskim jezikom.

Pismo sam svladao relativno brzo i lako, tako da mogu čitati i pisati, što mi olakšava daljnje učenje. Sve skupa ide prilično brzo. Šarlija je u Moskvi dio hrvatske kolonije, koju čine i član Vatrenih Nikola Vlašić, te mladi reprezentativac i bivši suigrač iz redova Slavena Belupa Kristijan Bistrović.

- Vlašić je uz Fernandesa najveća zvijezda i od njega se uvijek očekuje puno, nevjerojatno je okretan i jak u situacijama jedan na jedan. Bistrović je važan igrač koji nam daje mirnoću na lopti, kad je njemu dodam, znam da je posjed siguran.

 

Vezani članci